Reps: keskparteil saab olla kaks asejuhti ja karistatud peavad lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Laasi ja Priit Toobal.
Lauri Laasi ja Priit Toobal. Foto: Liis Treimann

Et kohtu registriosakond jättis Keskerakonna põhikirjamuudatused kinnitamata, kehtib endine põhikiri, mille kohaselt saab parteil olla kaks aseesimeest ning kuriteos süüdi jäänud Priit Toobal ja Lauri Laasi tuleb erakonnast välja arvata, kinnitas erakonna juhatuse liige Mailis Reps.

«Kehtiv põhikiri ütleb, et «juhatus arvab välja»,» vastas õigusharidusega Reps neljapäeval BNSi küsimusele Toobali ja Laasi kohta. «Pole võimalustki, et arutame, kas arvame välja. Tõsi, seni arvati süüdijäänud automaatselt, ilma juhatuse otsuseta, välja. Seda tehti seetõttu, et väljaarvatavatel poleks piinlik. Ei arutanud juhatus Ester Tuiksoo ega Urbo Vaarmanni väljaarvamist.»

Kohtumääruse kohaselt selgub 29. novembril peetud Keskerakonna kongressi väljavõttest, et põhikirja kinnitamise poolt hääletas 410 kongressi saadikut, mis ei moodusta nõutavat kahekolmandikulist häälteenamust kongressil osalenud 1031 hääleõigusega saadikust.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles BNSile, et juhatus arutab 22. jaanuaril peetaval istungil Tartu maakohtu määrust põhikirjamuudatuste registreerimata jätmisest.

«Suure tõenäosusega teeb erakonna juhatus ettepaneku minna põhikirja registreerimata jätmise küsimuses ringkonnakohtusse. Ja mulle tundub, et Toobali ja Laasi küsimus tuleb päevakorda alles siis, kui kohtuvaidlus on kõigis kohtuastmetes ära peetud ja on selge, et vana põhikiri jääb kehtima,» rääkis Karilaid, toonitades, et ükski erakonna 17 juhatuse liikmest pole Toobali ja Laasi lahkumist nõudnud.

«Huvitav, mis alusel nad kohtusse minna plaanivad – et loeme seadust koos uuesti? Ja loomulikult tuleb Toobali ja Laasi küsimus 22. jaanuaril juhatuse istungil üles,» kinnitas Reps, märkides, et põhikirjamuudatuste registreerimata jätmisest saadi teada kolmapäeval, seni peeti põhikirjamuudatusi kehtivateks ning vaid seetõttu ei tõstatatud varem Toobali ja Laasi erakonnast väljaarvamise küsimust.

Reps toonitas, et põhikirja muutmine oli seadustest tulenevalt ebaseaduslik ja seega jäeti uus põhikiri registreerimata. «See on sõna-sõnalt kirjas. Tõlgendamisruumi ei ole. Nüüd me lähme sellega kohtusse – ma ei tea küll, mille alusel ja kelle raha eest –, aga no arutame, vaidleme. Sada protsenti tuleb sama vastus. Me lähme kohtu vastu kohtusse ja saame sama vastuse. Lihtsalt soovitakse aega võita ja hämada,» sõnas Reps.

Karilaid viitas vaidlustamise alusena 2011. aasta kongressil põhikirja kinnitamisele, kui samuti delegaate saalis vähem, kui oli registreeritud. «Siis saime kinnitatud, praegu ei saanud. Selle alusega me vaidlemegi suure tõenäosusega ka ringkonnakohtus,» sõnas Karilaid.

Pukk: Reps ei olnud Laasi ja Toobali erakonda jäämise vastu 

Reps kommenteeris, et ilmselt 2011. aastal keegi ei vaidlustanud ja kohtul puudub kohustus asja kontrollida. «Nüüd siis vaidlustati, kohus uuris asja ja jättis kinnitamata,» lausus ta.

Lisaks Toobali ja Laasi küsimusele tuleb otsustada, kes neljast nimetatud erakonna aseesimeestest jätkavad, sest kehtima jäänud vana põhikirja järgi ei saa Keskerakonnal olla nelja aseesimeest.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk täpsustas, et Ester Tuiksoo ega Urbo Vaarmanni puhul ei olnud tegemist erakonnast välja arvamisega, vaid nad lahkusid erakonnast ise. «Juhatuse koosolekutel, kus sellest juhatust informeeriti, Mailis Reps ei osalenud,» lisas Pukk.

«Mis puudutab Priit Toobali ja Lauri Laasi liikmeslisust Keskerakonnas, siis vahetult pärast Keskerakonna kongressi valimistulemuste väljakuulutamist kogunenud erakonna juhatuse uus koosseis otsustas mitte kinnitada Priit Toobali ja Lauri Laasi erakonnast välja arvamist. Tegemist oli konsensusliku otsusega, mille tulemusel Priit Toobal ja Lauri Laasi jätkavad Keskerakonna liikmetena. Sel juhatuse koosolekul osalenud Mailis Reps antud küsimuses sõna ei võtnud ning vastuväiteid ei esitanud,» lisas Pukk.

29. novembril peetud Keskerakonna kongressil Kadri Simsoni ees napi häälteenamusega esimeheks saanud Edgar Savisaar nimetas partei aseesimeesteks Jaanus Karilaiu, Olga Ivanova, Siret Kotka ja Yana Toomi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles