Lugeja küsib: kas «lumemütsiga» sõitmine on karistatav?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline lumemüts võib autojuhile trahvi kaasa tuua.
Selline lumemüts võib autojuhile trahvi kaasa tuua. Foto: Eero Vabamägi

«Kui kõrge tohib selline lumemüts olla? Kas see on ka seadusega karistatav, kui see on liiga kõrge?» uuris üks lugeja täna Postimehes ilmunud foto peale, kus oli kujutatud autot, mille katusel kõrgus suur lumemüts.

Vastab liiklustalituse juht Sirle Loigo:

Liiklusseaduse järgi peab juht enne rooli istumist veenduma, et sõiduki tehniline seisukord võimaldab enesele ja kaasliiklejatele ohutut sõitmist. Enne sõidu alustamist tuleb veenduda, et puhtad oleksid nii tuled, registreerimismärgid kui ka juhi vaateväljas olevad aknad ja peeglid.

Fotolt ei ole küll täpselt aru saada, kui pikalt lund auto peal on, aga ka pildilt on näha, et vähemalt tagumised aknad ei ole puhtad ja seega on ka juhi vaateväli piiratud. Kuid veelgi olulisem on see, et pidurdades või kiirendades võib see lumi pudeneda kas tema enda või taga sõitja esiklaasile. Suuremal kiirusel hakkab see lumi tuiskama, vähendades oluliselt kõigi taga sõitvate autode nähtavust. Igal juhul on selline käitumine häbiväärne ja kaasliiklejate suhtes hoolimatu. Halvimal juhul aga on lumehang katusel ohtlik jalakäijatele ning võib põhjustada ka liiklusõnnetuse.

Politsei saab sellise «mütsiga» sõitmise eest trahvida Liiklusseaduse muu rikkumise paragrahvi 242 alusel  rahatrahviga kuni 80 eurot. Kui see lumekuhi põhjustab aga liiklusohtliku olukorra, siis saab sõiduki juhti trahvida kuni 400 euroga. Ja halvimal juhul – kui see lumemüts peaks näiteks maha kukkuma ja mõni kaasliikleja selle tõttu avarii teeb, siis on avarii põhjustajaks laisk autojuht, kes ei jaksanud ühte minutit auto puhastamiseks kulutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles