Andrei Katkov: Sillamäe naftatehasel on perspektiivi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi ärimees Andrei Katkov ja endine Eesti peaminister Tiit Vähi Sillamäe sadama avamisel 2005. aasta sügisel.
Peterburi ärimees Andrei Katkov ja endine Eesti peaminister Tiit Vähi Sillamäe sadama avamisel 2005. aasta sügisel. Foto: Peeter Langovits

Sillamäe sadama üks omanikest, tuntud Peterburi ärimees Andrei Katkov räägib ühes oma vähestest avalikest intervjuudest Postimehele Sillamäe sadama plussidest, miks ta investeerib Eestisse ning miks Venemaale pole kasulik loobuda kaubaveost läbi Baltimaade sadamate.

-Kuidas teile paistab Venemaa sadamapoliitika Soome lahel? President Vladimir Putin ütles kuu aega tagasi oma iga-aastases föderaalses pöördumises, et Venemaa kaasajastab edasi oma sadamaid meie regioonis. Venemaal tõlgendasid mõned eksperdid neid sõnu kui märki, et Kreml on võtnud suuna sellele, et täielikult loobuda oma kaupade transiidist läbi Baltimaade sadamate. Mis te sellest arvate?

Ma arvan, et see on deklaratsioon, sest Baltimaade sadamatest loobuda on Venemaale keeruline. Esiteks hakkavad kaubakogused kasvama. Teiseks hakkab kasvama kaupade nomenklatuur. Sellepärast arvan, et Baltimaade sadamateta on Venemaal raske hakkama saada. Kui tuleb poliitiline otsus, et lõpetatakse ja kõik, siis tähendab see, et meie sadamad hakkavad halvasti töötama. Ma ei usu, et selliste otsustega saab efektiivselt juhtida majandust. Mina ei toeta seda, et niimoodi võtta ning administratiivselt keelduda Baltimaade sadamatest. Selles pole lihtsalt majanduslikku mõtet! Jah, Ust-Lugas ehitati hea sadam, aga mis, kas ehitame veel sadama? Milleks? Ainult konkurents saab määratleda ühe või teise sadama efektiivsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles