Parts «Päevaintervjuus»: pikaajaline majanduskasv on Eesti jaoks mõistatus

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Ma arvan, et pikaajaline majanduskasv on Eesti jaoks teatud mõttes mõistatus, millele me peaksime alles hakkama vastust otsima,» selgitas Riigikogu liige Juhan Parts täna Postimehe stuudios oma väljaütlemist majanduskasvu lae saabumise kohta.

«Tipu lähedale oleme jõudnud nende arengueeldustega, millele oleme rohkem kui viimase 20 aasta jooksul lähenenud,» lisas Parts ja täpsustas, et oluline on endalt küsida, kas me jõuame ühel hetkel arenenud riikide hulka või mitte.

«Kui me ühinesime Euroopa Liiduga, mis oli suur majanduspoliitiline otsus, siis ühiskondlik ootus oli, et kui teeme neid asju, mida ühisturg ootab, siis jõuame arenenud riikide hulka. Tegelikkus on see – mis ongi tipu lähedale jõudmine – et nende arengueeldustega me enam edasi ei jõua,» selgitas ta.

Partsi hinnangul saavad Eestile takistuseks kultuurilised küsimused: «Kui vaatame arenenud riikide erinevaid etappe, siis vastus pikaajalise majanduskasvu küsimuse lahendamises on ühiskonnas omaks võetud kultuurilised väärtused, hoiakud, veendumused, uskumused, mille kohta on maailmas palju kirjandust ja uuringuid. Meil käsitletakse majandusarengut sedamoodi ülimalt vähe.»

Partsi hinnangul peitub majanduse areng ettevõtjate hoiakutes, mitte niivõrd konkreetse valitsuse või valitsusjuhi programmis.

Eesti majanduse eelseisvatest probleemidest tõi Parts välja tööjõupuudust ega näinud seejuures Viru Keemia Grupi suurkoondamises pikaajalist kahju töötajatele: «Ettevõtted, kes tahaksid kasvada ja areneda, peaksid plaksutama käsi, sest VKG töötajaskond on väga hästi ettevalmistatud ja hea töödistsipliiniga, valmis tegema keerukaid ülesandeid ja on võrdlemisi hästi tasustatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles