Kuidas käituda lemmikloomale otsasõidu korral?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsasõidu korral tuleks vigastatud loom viia kiiresti veterinaari juurde.
Otsasõidu korral tuleks vigastatud loom viia kiiresti veterinaari juurde. Foto: SCANPIX

Postimehe toimetuse poole pöördus murelik lugeja, kes tunneb huvi, kuidas käituda siis, kui juhtub õnnetus, kus kellegi lemmikloom autorataste läbi surma saab.

Kuidas käituda siis, kui rataste alla jäänud loom on viga saanud või lausa elu kaotanud, ning mis saab siis kui otsasõidu tõttu on kahju saanud auto?

Eesti Loomakaitse Seltsi pressiesindaja Liisi Moosaar sõnab, et selliseks juhuks puuduvad head nõuanded, kuna Eestis ei ole täna olemas loomadele mõeldud ja ette makstud kiirabi, mille saab vigastatud loomale järgi kutsuda ja ise rahulikult oma koduteed jätkata.

Eesti Loomakaitse Selts aga soovitab ennekõike märgates viga saanud ja omanikuta lemmiklooma teatama lähimasse varjupaika või varjupaiga puudumisel kohalikku omavalitsusse.

«Võimaluse korral võiks viia looma veterinaari juurde, et ta saaks kiiret abi. Kui teil puuduvad selleks vajalikud ressursid, aga soovite looma aidata ja pakkuda talle hiljem vähemalt ajutist hoiukodu, siis pöörduge abisaamiseks Eesti Loomakaitse Seltsi poole telefonil 52 671 17 (tööpäevadel töötab number 9-17) või e-postiaadressil info@loomakaitse.ee,» selgitab Moosaar, lisades, et Eesti Loomakaitse Selts pole varjupaik ja loomade majutamiseks võimalused puuduvad. «Tänu annetustele saame tagada viga saanud looma raviarvete eest tasumise. Tihti toimivad hästi ka eraisikute kuulutused sotsiaalmeedias, milles olukord ära kirjeldatud, abivajavast loomast fotod lisatud ja küsitakse abi veterinaararvete tasumisel - see ka heaks abimeheks kui nädalavahetusel või õhtusel ajal seltsi infotelefon ei vasta.»

Moosaar paneb südamele, et looma aidates ei tohi unustada, et vigastatud loomad võivad olla agressiivsed ja nende kohtlemisel peab olema ettevaatlik. Eelkõige tuleb tagada enda ohutus ja vältida tuleks näiteks hammustusi ja kriimustusi.

«Kui te kogemata looma autoga sõites alla ajate ja loom on surnud, siis tuleks sellest teavitada politseid hädaabinumbril 112, kes registreerib õnnetuse ning korraldab looma surnukeha äratoimetamise. Kui te ise loomale autoga otsa pole sõitnud, ent leiate looma surnukeha, mis asub maanteel, siis peaks helistama Maanteeametisse numbril 1510.»

Maanteeameti  keskkonnatalituse juhataja Villu Lükk sõnas, et kõik koerte ja kassidega seonduvad teemad on kohaliku omavalitsuse kanda. «Nemad korraldavad kiibistamist, peavad registrit, püüavad-hoiavad-hukkavad hulkuvaid loomi. Seega tuleks loomaga juhtunud õnnetuse puhul pöörduda kohaliku omavalitsuse poole.»

Mis saab siis, kui kokkupõrke tulemusena saab viga sõiduk? IF kindlustuse kommunikatsioonijuhi Rain Porss sõnas, et kaskokindlustuse korral hüvitab kindlustus kahjud ning omavastutuse osa on võimalik sisse nõuda koera või kassi peremehelt. «Täna on paljud koerad ka juba kindlustatud ning kui koerakindlustamisega on kindlustatud ka vastutus, siis hüvitatakse sõidukile põhjustatud kahjud koera kindlustuse alt. Kui kaskokindlustust ei ole, siis paraku liikluskindlustus selliseid kahjusid ei hüvita. Sellisel juhul tuleb kokkuleppele saada koera peremehega. Kui koer on kindlustatud ning kui kindlustatud on ka vastutus, siis hüvitab kahjud koera kindlustanud kindlustusselts.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles