Wilders lubab Hollandi euroliidust välja viia

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geert Wilders.
Geert Wilders. Foto: theguardian.com

Hollandi populaarseima erakonna liider Geert Wilders (52) lubab tuleva aasta märtsis peaministriks tõustes Hollandi otsekohe Euroopa Liidust välja tõmmata.

Euroopa Liit on lagunemas ning seda tuleb julgustada, kinnitab Wilders ning paneb brittidele südamele eelseisval referendumil «väljumise» poolt hääletada, vahendab Bloomberg Business.

«Me pole enam suveräänsed, meil ei lubata isegi kujundada omaenda immigratsioonipoliitikat või isegi sulgeda oma piire ning mina teeksin seda,» ütles Wilders lõppeval nädalal Hollandi parlamendis.

«Ma sooviksin, et Holland oleks rohkem nagu Šveits. Euroopa südames, aga mitte Euroopa Liidus,» jätkas Wilders, kellele viimased rahvaküsitlused lubaksid  täna parlamendis enamust 41 kohaga 150 hulgast. 2012. aasta valimistel sai vabaduspartei 15 kohta.  

Juba juunis toimuda võiva brittide «Brexiti» referendumi kohta ütles Wilders, et ta «loodab» nende lahkumisele, mis ühtlasi annaks doominoefekti Hollandis.

Brexiti (British exit ehk Britannia väljumine – toim) korral «võite te näha, kuidas teistel riikidel on lihtsam samu otsuseid teha,» ütles Wilders. «Euroopa Liidu lõpu algus on juba alanud. Ja see võib olla tohutuks stiimuliks teistele riikidele, kui Ühendkuningriik lahkub.»

Wilders oleks valmis valitsema koos liberaalidega, kuid mitte nende praeguse peaministri Mark Rutte endaga, kes «on Hollandi ära andnud» ning rakendanud «niivõrd palju kasinusmeetmeid, mis puudutavad hollandlasi madalamate pensionitega, madalamate toetustega vanuritele, kõrgemate maksudega, samal ajal andes kogu selle raha ära näiteks Kreekale või varjupaigataotlejatele.»

Liberaalide seast kostab koostöö kohta segaseid signaale.

Ööpäevaringselt riigi poolt tagatud turvameetmete all elav Wilders ei usu, et Hollandis kodu taotlevad süürlased oleksid põgenikud. Ta juhib tähelepanu sellele, et teel Hollandisse on viimased läbinud mitmeid rahulikke maid.

Wildersi hinnangul peaksid Pärsia lahe riigid võtma vastu rohkem inimesi, sõjaväeteenistuseks küpsed Süüria mehed peaksid aga pöörduma tagasi omale maale võitlema.

«Euroopa ei saa sellega enam hakkama,» ütles Wilders viitega aastavahetusel toimepandud seksuaalsetele kallalekippumistele Saksa linnas Kölnis, mis jääb Hollandi piiri lähedale.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles