Uus leiutis päästab lennuõnnetuses elusid

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hädamaandumise teinud lennuk
Hädamaandumise teinud lennuk Foto: SCANPIX/REUTERS

Eemaldatav reisijate salong päästaks lennuõnnetuse korral inimeste elusid.

Tehnoloogia visiooni pakkus välja Vladimir Nikolajevitš Tatarenki, kes on projekti kallal töötanud juba viimased kolm aastat, vahendab Independent. Uus süsteem koosneks väljaviskuvast kapslist, mida oleks võimalik lennukist eemaldada igal ajal. Salongile oleks kinnitatud ka langevarjud, mis automaatselt avaneks, kui kapsel on lennukist eemaldunud. Nii saaksid reisijad vaatamata lennuki allakukkumisele turvaliselt maa peale jõuda. Prototüübil on olemas ka hoiuruumid pagasi jaoks, et reisijad ei jääks ilma oma asjadest.

Leiutis on saanud vastakat tagasisidet, paljud toetavad uut süsteemi, kuid teised peavad seda ebapraktiliseks. Küsimusi on tekitanud see, et lennukist eemaldunud kapslit ei ole võimalik juhtida, mis tõttu võib ta põrkuda vastu mäenõlvasid või kukkuda otsa majadele. Samuti jäi ebaselgeks pilootide saatus.

Siiski selgus leiutaja tehtud uuringust, et 95 protsenti vastanutest oleks nõus ostma kallimaid pileteid, et lennata turvasüsteemiga varustatud lennukiga. 

Vaata videot uuest süsteemist siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles