18 asja, mida sa Antarktika kohta ei teadnud

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika
Antarktika Foto: SCANPIX

Huvitavad faktid, mis ilmselt Antarktika kohta laialdaselt teada ei ole. Peale külma ja lume leidub kauge kontinendi kohta nii mõndagi põnevat.

Nimekirja põnevatest faktidest on kokku pannud Best Picture Blog.

1. Töötamine – Antarktikal võivad töötada vaid inimesed, kelle tarkusehambad ja pimesool on välja opereeritud, kuna seal ei ole võimalik operatsioone teha.

2. Niiskus – Antarktika on maailma kõige kuivem koht. Piirkonda, mis selle tiitliga pärjatud on, kutsutakse Dry Valleyseks.

3. Domeen – Antarktikal, nagu riikidel, on oma domeen – .aq

4. Kliima – 50 miljonit aastat tagasi oli Antarktika niivõrd soe, et rannajoonel sirgusid palmid.

5. Muusika – Metallica andis Antartikal kontserdi ning on seega nüüd ka ainukene bänd maailmas, kes on mänginud kõikidel kontinentidel. Kusjuures, Metallica tegi seda veel ühe aastaga.

6. Tuumaelektrijaam – ajavahemikus 1962-1967 tegutses Antarktikal McMurdo tuumaelektrijaam.

7. Tuletõrjujad – Antarktikal on oma tuletõrjedepoo, kus on tööl professionaalsed tuletõrjujad.

8. Seened – vaatamata ekstreemsetele temperatuuridele, suudab Antarktikal ellu jääda 1150 seeneliiki.

9. Ajavööndid – sisuliselt jooksevad Antarktikast läbi kõik ajavööndid, mida kasutatakse.

10. Baar – Antarktikal asub ka baar, mis on ühtlasi maailma lõunapoolseim baar.

11. Külm – -89,2 kraadi on kõige külmem temperatuur, mis maailmas kunagi on mõõdetud. Selline temperatuur registreeriti 21. juulil 1983. aastal Vostoki jaamas Antarktikal.

12. Suurus – Antartika on suuruselt viies kontinent, selle pindala on umbes 140 miljonit ruutkilomeetrit.

13. Jää – Antarktika on 98 protsendi ulatuses kaetud jääga.

14. Pind – Antarktika jää paksus on umbes 1,6 kilomeetrit ning 70 protsenti kogu maailma mageveest peidab end just sellel kontinendil.

15. Transantarktika mäestik – mäestik lahutab kontinendi ida ja lääne osa. Oma pikkuse poolest on see üks maailma pikimaid mäestikke.

16. Avastus – Antarktikast ei teadnud keegi midagi kuni 1820. aastani, seni arvati, et tegu on vaid väiksemate saartega.

17. Rahulepe – 1959. aastal kirjutasid 12 riiki alla leppele, et Antarktika jääb rahumeelsete uurimustööde jaoks. Tänaseks on sellele leppele alla kirjutanud 48 riigi esindajad.

18. Sünd – 1979. aasta jaanuaris sai Emilio Marcos Palmast esimene laps, kes on lõunapoolseimal kontinendil sündinud. See oli Argentina salajane plaan, et saada osa Antarktikast endale, mistõttu saatis riik kontinendile raseda naise. Pärast Emiliot on Antarktikal sündinud veel mitmeid lapsi, kuid tema sündis siiski kõige lõunapoolsemas punktis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles