Patarei ajalugu ja tänapäev talletati dokumentaalfilmis

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Patarei vanglale merelt.
Vaade Patarei vanglale merelt. Foto: Toomas Huik

19. jaanuaril esitletakse  Tallinnas algusega kell 18.00 kinos Artis Jaan Kolbergi dokumentaalfilmi «Patarei ärkab ellu».

Filmi idee ja käsikirja autor, Eesti Muinsuskaitse Seltsi auesimees Trivimi Velliste sõnul on dokumentaalfilm «Patarei ärkab ellu» valminud peaasjalikult 2015. aasta jooksul.

«Meie eesmärk oli esitada  suhteliselt lühike ja ülevaatlik lugu Patareist läbi sajandite. Töö käigus filmitud ulatuslikku taustmaterjali on kavas edaspidi kasutada filmist pikema variandi loomiseks muinsuskaitsjate ja muude huviliste tarbeks,» märkis Velliste.

28-minutilises dokumentaalfilmis on kasutatud palju arhiivimaterjale ning dokumentaalkaadreid. Filmis on intervjueeritavateks Tartu Ülikooli professor Juhan Maiste, ajaloolane ja Patarei uurija Robert Treufeldt, Eesti Kunstiakadeemia professor David Vseviov, Tallinna Tehnikaülikooli professor Roode Liias, Patarei tutvustaja Andrus Villem, Muinsuskaitseameti ehitusmälestiste peainspektor Triin Talk,  Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti inspektor Artur Ümar, vabadusvõitleja, endine Patarei vang ja siseminister Lagle Parek, vabadusvõitleja ning endine Patarei vang Heiki Ahonen, vabadusvõitleja, muinsuskaitsja ning endine Patarei vang Valdur Raudvassar, Meremuuseumi juhataja Urmas Dresen, Okupatsioonide Muuseumi juhataja Merilin Piipuu, Eesti Sõjamuuseumi - Kindral Laidoneri Muuseumi juhataja Hellar Lill.

Filmiesitlusele eelneval seminaril «Patarei Eesti mälumaastikul»  teevad ettekanded Eesti Sõjamuusemi – Kindral Laidoneri Muuseumi nõunik Madis Mikko, ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho, A.H. Tammsaare muuseumi juhataja Maarja Vaino ning projektikonsultant Patrick Rang. Ühtlasi tähistatakse seminariga Eesti Sõjamuusemi – Kindral Laidoneri Muuseumi asutamise 98. aastapäeva.

Seminar «Patarei Eesti mälumaastikul» algab 19. jaanuaril kell 16:00 Tallinna Keskraamatukogu suures saalis (Estonia pst.8, I korrus).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles