Briti parlamendisaadik: Ühendkuningriiki sissesõidu keelamisega saab Trumpist märter

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: SCANPIX

Briti parlamendi alamkojas (House of Commons) toimus debatt teemal, kas USA vabariiklaste presidendikandidaadile Donald Trumpile tuleks kehtestada Ühendkuningriiki sissesõidukeeld ta moslemivastase retoorika tõttu.

Leiboristist saadik Paul Flynn sõnas, et Trumpi moslemivastasus on ohtlik, kuid samas näitaks Trumpi Ühendkuningriiki mittelubamine teda märtrina ja Suurbritanniat Ameerika Ühendriikide vastasena, edastab BBC.

Parlamendisaadik Tasmina Ahmed-Sheikh on aga seisukohal, et Trumpi sissesõidukeeld  oleks õigustatud religioosse harmoonia toetamise põhjendusega.

Briti siseministeeriumi esindaja James Brokenshire arvas, et parlamendil ja valitsusel on õigus keelata sisenemast inimesi, kes on riigile potentsiaalseks ohuks, kuid kuna Ühendkuningriik on USA liitlane, siis tuleb arvestada, et brittidel tuleb tegemist teha ka nende ameeriklastest poliitikutega, kelle seisukohad võivad olla vastuolulised.

Trump teatas möödunud sügisel pärast 14 inimeses surmaga lõppenud tulistamist Californias San Bernardinos, et USAsse ei tohiks enam lubada sissesõita mitte ühtegi moslemit.

Trumpi seisukohta kritiseeriti nii Ameerika Ühendriikides kui Euroopas. Trump lajatas brittide kriitikale, et Londonis ja veel mitmes Briti suurlinnas on moslemiäärmuslaste getosid, kuhu isegi politsei ei julge siseneda.

Enamik Briti parlamendisaadikuid on seisukohal, et Trumpil võivad küll olla moslemivastased vaated, kuid tema sissesõidukeeld Ühendkuningriiki valaks vaid õli tulle ja tekitaks poliitilise dilemma.

Lisaks ei saa välistada, et Trumpist võib juba järgmisel aastal saada USA uus president.

Briti parlamendis väideldi Trumpi teemal, kuna üle 570 000 inimese andis allkirja petitsioonile, millega nõuti Trumpi Ühendkuningriiki mittelubamist. Seaduse järgi peab parlament arutama petitsiooni, millel on vähemalt 100 000 allkirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles