Põhja-Soomes mõõdeti öösel 30,9 külmakraadi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteekaamerast saadud pilt on pärit  Enontekiölt Muonio poole suunduvalt teelt, kus kell 10.22  oli õhutemperatuur -29,8 kraadi.
Maanteekaamerast saadud pilt on pärit Enontekiölt Muonio poole suunduvalt teelt, kus kell 10.22 oli õhutemperatuur -29,8 kraadi. Foto: Soome maanteeamet

Lapi läänis Muonios mõõdeti ööl vastu tänast sel talve külmarekord, kui elavhõbedanäit vajus 30,9 miinuskraadini.

Erakordselt külm ilm kestab ja nii võib puruneda ka novembri külmarekord, vahendas YLE.

Enam kui 30 külmakraadi näitasid termomeetrid ka Utsjokil ja Enontekiöl. Seevastu Lõuna-Soomes oli öösel külma 5-7 kraadi, Kesk-Soomes umbes 10 miinuskraadi.

Tänase päeva jooksul läheb ilm veelgi külmemaks. Soome meteoroloogiateenistuse ennustusel on lähipäevad keskmisega võrreldes külmemad.

«Tavapärasest külmem ei ole praegu kogu põhjapoolkeral, näiteks Kanada kirdeosas ja Gröönimaal on hoopis tavapärasest soojem,» kommenteeris meteoroloog Matti Huutonen.

Novembri senine külmarekord on pärit aastast 1915, kui kuu viimasel päeval mõõdeti Sodankyläs -42 kraadi.

Lõuna-Soome rekordid Lapi läänile lähedale ei pääse. Näiteks Helsingi-Vantaa madalaim temperatuurinäit on olnud 20,8 kraadi ja see registreeriti 30. novembril 1980. aastal.

Soome kõikide aegade kõige külmem ilm oli 28. jaanuaril 1999. aastal Kittilä vallas, mil termomeetrinäit vajus 51,5 kraadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles