Ilmus ERSO ja maestro Neeme Järvi kolmas album

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muusikafestivali avakontserti juhatab Neeme Järvi.
Pärnu muusikafestivali avakontserti juhatab Neeme Järvi. Foto: Ants Liigus

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ja dirigent Neeme Järvi uusim album sisaldab 20. sajandi muusikaloo varjatuid pärleid Tšehhi helilooja Bohuslav Martinů (1890-1959) küpse perioodi loomingust. Martinů süidid nr 1 ja 2 balletist Špaliček ja Rapsoodia-kontsert vioolale ja orkestrile salvestati Estonia kontserdisaalis 2014. aasta sügisel ja 2015. aasta suvel, neist süidid kõlasid ka ERSO avalikul kontserdil.

Bohuslav Martinů on üks viljakamaid lavamuusika heliloojaid, entusiastlik teatraalsete võimaluste kasutaja ooperites. Tema süit "Špaliček" on mitmes mõttes eksperimentaalne. Teos küll kirjastati ja lavastati balletina, kuid seda võiks pidada ooper-balletiks, sest paljude tantsude kõrval on teoses oluline roll ka kooril ning vokaalsolistidel. Helilooja on ise oma käsikirjas märkinud rahvamängude, -kommete ja muinasjuttude mõjutusi.

Lüüriline romantilise helikeelega Rapsoodia-kontserdis vioolale ja orkestrile soleerib vioolamängija Mihhail Zemtsov, kes on Viini I rahvusvahelise vioolakonkursi I preemia laureaat ning Hamburgi Elisa Meyeri nimelise keelpillikonkursi võitja, alates 2001. aastast töötab ta Haagi Residentie-orkestri kontsertmeistrina.

Varem on ERSO ja mastro Neeme Järvi koostööst Chandosega kuulajateni jõudnud Franz Xaver Scharwenka klaverikontserdid Aleksandr Markovitši soleerimisel (2014) ja Eugen Suchoňi orkestriteosed (2015). Neeme Järvi koostöö Chandosega sai alguse juba 1983. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles