Koolinoorte leiutis jätab riidest lipsud ajalukku

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipsud
Lipsud Foto: SCANPIX

«Wear it wood!» (Kanna seda puidust! - ing k) – just nii kõlab Loo Keskkooli 11. klassi noormeeste käsitsi puidust ripplipse valmistava õpilasfirma Wootie reklaamlause.

«Kõiksugu puidust aksessuaarid on praegu moes – kuna puidust kikilipsud on juba tehtud, siis mõtlesime, et teeme pikad ripplipsud,» rääkis õpilasfirma liige Ander Ott Valge, vahendab Harju Elu.

Lipse valmistavad noormehed haavapuust. «Haab erineb teistest puudest, sest tal on huvitav muster,» selgitab õpilasfirma teine liige Sander Leks puuvalikut, lisades, et haavapuu valiku taga oli ka ökonoomsuse põhimõte, kuna haab sarnaneb draakonipuule – kui üks maha võtta, kasvab mitu asemele.

Lipsude valmistamine algab pika haavapuust laua kaheks kihiks lõikamisest, siis hööveldatakse laud ning lõigatakse välja pikk lipsu kuju ja lipsulülid, eelviimaseks jääb lihvimine. «Kui kõik on lihvitud, siis lakime või värvime lülid ja seejärel tõmbame kummid soontest läbi ja ongi valmis,» võtab Ander Ott Valge lipsude valmistamise lõpuosa kokku.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Harju Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles