Stephen Hawking: inimkonnal on suur oht langeda oma arengu ohvriks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: SCANPIX

Briti kuulsa teoreetilise füüsiku Stephen Hawkingi arvates võib  inimkond ennast enda looduga hävitada, nagu näiteks tuumasõja, kasvuhoonegaasidest põhjustatud globaalse soojenemise ja geneetiliselt muundatud viirustega.

Teadlase arvates kätkeb teadus- ja tehnoloogiaprogress endas mitmeid hävinguohtusid, edastab BBC.

Hawking käis juba paar aastat tagasi välja mõtte, et osal inimkonnast tuleks Maalt lahkuda ja kuskil mujal kosmoses uus elukoht leida, sest vaid nii jääks inimkond ellu.

«Sel aastal ei pruugi veel midagi juhtuda, küll aga tulevikus, näiteks 1000 või isegi 10 000 aasta pärast. Kui osa inimkonnast on selleks ajaks teisele planeedile elama asunud, siis Maa elamiskõlbmatuks muutumine või plahvatamine ei oleks ka inimkonna lõpp,» lisas inglane.

Ta jätkas, et kuna järgmise 100 aasta jooksul ei pruugi inimesed teistele planeetidele isemajandavaid kolooniaid rajada, siis tuleb Maal olla ettevaatlik kõigega, mis küll lubab arengut, kuid võib olla ka hukatuslik.

Hawkingi sõnul ei ole ta hävingusõnum negatiivne, pigem positiivne, sest ta on inimeste edasikestmises veendunud.

«Areng ja progress jätkub, me ei pöördu tagasi varasematesse sajanditesse. Seega tuleb olla ohtude suhtes ettevaatlik ja neid kontrollida. Olen selle suhtes optimistlik ja usun, et inimkond suudab seda,» lisas füüsik.

Ta rõhutas, et mitte vaid praegused põlvkonnad, vaid ka tulevased peaksid olema valvel selle suhtes, kuidas tehnoloogia maailma muudab ning millised on sellega kaasnevad ohud.

Stephen Hawking on juba aastaid aheldatud amüotroofse lateraalskleroosi tõttu ratastooli ja saab rääkida vaid hääleseadme abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles