Andres Metsoja: “Võitjate valimise sündroom” – vähem riski, suurem edukus

Andres Metsoja
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Metsoja.
Andres Metsoja. Foto: PP

Hiljuti ilmus Pärnu Postimehe ajakirjaniku Silvia Paluoja sulest asjalik käsitlus omavalitsusjuhtide arvamustest ja ettepanekutest omavalitsuste eelarvetesse laekuva tulumaksu jaotamise plaanist elanike elu- ja töökoha järgi. Olgu öeldud, et praegu laekub meie palgast kinnipeetavast tulumaksust 11,6 protsenti sissekirjutusjärgse omavalitsuse eelarvesse.

Usun, et omavalitsuste tulubaasi kujundav idee on tiivustatud motiveerimise vajadusest, innustamaks omavalitsusi senisest enam tegelema töökohtade loomise ehk ettevõtluse edendamisega. Tundub, et idee autorid on rohkem keskendunud mõtteviisi kujundamisele, kuid julgen kahelda selle rakendamises. Selline lähenemine oleks mõistlik, kui maakonnast moodustub omavalitsus ja oluliselt tugevneb riigi ja omavalitsuse koostöö. Vastasel korral hakkavad kannatama just väiksemad omavalitsused.

Hea haridus kui töökohtade tekke eeldus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles