Lapsed peitu, Ligi tuleb!

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilapsed. Illustratiivne foto.
Koolilapsed. Illustratiivne foto. Foto: PantherMedia/Scanpix

Tabasalu ühisgümnaasiumi lapsevanemaid kummastas eile koolist koju saabunud laste jutt, et homme saabub neile külla keegi tähtis härra, mistõttu peavad nad direktori korralduse järgi vahetunni ajal klassides istuma ja valitsema peab täielik vaikus, ühtegi last näha olla ei tohi.

Harku valla elanike sotsiaalmeedia kommuuni kirjutas eile lapsevanem Ketlin Masing sellest, mis toimub homme Tabasalu koolis, kuhu tuleb külla haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi.

«Lapsed, kelle tunnid peaksid lõppema kell 13.00, peavad olema ilma vahetunnita kella kaheni klassides, sest kui Ligi tuleb, peab koolis täielik vaikus olema ja Ligi ei tohi koolis ega kooli ümbruses mitte ühtegi last näha,» kirjutas ta.

Talle vastasid kümned lapsevanemad. Ühe ema sõnul pidavat õpetaja pikapäeva söögi tooma koguni pakkidena, sest sööma minna ei tohi.

Ketlin Masing täpsustas Postimehele, et lastele andsid teabe edasi õpetajad ja klassijuhatajad suuliselt, kes said väidetavalt korralduse kätte e-maili teel.

«Laps andis käsu tulla keset päeva järgi, sest peavad olema kas kadunud või suletud klassiruumi pikemaks ajaks, kui härra Ligi saabub.

Vanemad olid direktori ülipüüdlikkusest hämmastuses. «Loodan, et lapsed ikka puudele lehed ka kleepisid. Uskumatu lihtsalt!» teatas Kristel.

«Laps andis käsu tulla keset päeva järgi, sest peavad olema kas kadunud või suletud klassiruumi pikemaks ajaks, kui härra Ligi saabub. Imestasin silmad suured peas. Huvitav, kas Ligi ka teab, et temaga lapsi hirmutatakse,» kommenteeris Anne.

Aiki ütles, et arutas teemat lastega ja arvas, et nemad on millestki valesti aru saanud. Katre teatas, et tema lapsel on õnneks siiski võimalik sel ajal pidulikus riietuses aulas olla. «Küsisin, et kuidas see välja paistab, et koolis, kus on laste koht, ei tohi nad kooli peal kaks tundi olla. Aga käsk oli selline alla tulnud!» rääkis ta.

Paar vanemat päris eile õhtul aru, mis täna koolis toimuma hakkab. 9.–12. klasside õppejuht kinnitas ühele emale, et Tabasalu ühisgümnaasium on otsustanud, et homme toimuvad koolis kõik tunnid nagu tavalisel koolipäeval.

Direktor Carolin Kadaja vastas teisele vanemale: «Lugupeetud lapsevanem! Käesolevaga teatan, et Tabasalu ühisgümnaasiumis on homme tavapärane õppetöö korraldus ja kõik tunnid toimuvad nagu tavalisel koolipäeval.»

Tabasalu ühisgümnaasiumi kodulehelt leiab, et 6. tunni aeg on reedel kell 12.55–13.40, vahetund on 20 minutit ning kell 14 algab järgmine tund. Pikapäeva rühma söömine peaks toimuma kell 14.

Kool: keegi kauem tunnis olema ei pea

Postimees küsis Tabasalu ühisgümnaasiumi kommunikatsioonispetsialistilt Katrin Mesilaselt, mis koolis täna pärastlõunal toimub ja miks lapsed kauem koolis peavad istuma. Ta tõdes, et igasugused sündmused võivad tekitada mitmetimõistmist.

«Meil oleks väga hea meel, kui me saaksime aulasse kaasata kõik õpilased ja kõik õpetajad. See sündmus puudutab tegelikult meid kõiki, kes me koolis oleme. Paraku on meie aulas lihtsalt väga piiratud võimalused,» põhjendas Mesilane.

Nii otsustati Mesilase sõnul pakkuda nendele lastele, kes ei saa üritusele tulla, kuna nad sinna ei mahu, sellel ajal erinevaid tegevusi. Aulasse koguneb ainult 45 gümnaasiumi õpilast, kuid koguni 25 õpetajat – nii jääb suur hulk klasse ilma õpetajata.

«Selle korralduse teeb keeruliseks see, et meil on kutsutud 25 gümnaasiumi õpetajat, kes tõenäoliselt lähevad edasi tööle Tabasalu riigigümnaasiumi. Kui 25 õpetajat on saalis, siis nendele tuleb ju leida asendajad. Võib-olla kõigil ei ole 5. ja 6. tundi, aga osal kindlasti ja siis peavad ülejäänud õpetajad tegelema kahe klassikomplektiga,» selgitas Mesilane.

Küsimusele, kas õpetajatele anti ka korraldus, et sel ajal peaks koolihoones olema rohkem vaikust ja lapsed tasa, vastas Mesilane, et õppejuht saatis õpetajatele märgukirja, et õpetajad teaksid, et nad tunde asendavad ja võtaksid seda tõsiselt ning uuriksid välja, kellel läheb buss näiteks varasemal ajal. 

Otseselt keegi kauem Mesilase sõnul koolis olema ei peaks. «Kella 14ni on õpetajad lihtsalt topelt koormuse all.»

«Mõte ei olnud selline, et lapsed peavad istuma klassides ja ei tohi üldse olla mingit melu, sest meil on täiesti tavaline reedene koolipäev. Lihtsalt kuna sellel ajavahemikul on meil vähem õpetajaid kui tavaliselt, siis pandi õpetajatele südamele, et nad kindlasti jälgiksid, et kõikidel lastel oleks midagi sel ajal teha ja nendega suheldakse, et nad oleksid järelevalve all,» jätkas Mesilane.

Korraldus puudutab Mesilase sõnul neid õpilasi, kes lähevad pärast koolibussi peale ja kellel peaks ka sel kellaajal täna tund olema. «Need, kes muidu lihtsalt läheksid koolimajast välja ja oleksid seal õues külma käes oma bussi ootamas. Me ei saa ka seda lubada, et lapsed on tavaliselt ikkagi koolis selle ajani, kuni nad bussile minema peavad,» märkis ta.

Tänane pidulik sündmus puudutab Mesilase sõnul praegu otseselt just gümnaasiumi õpilasi. Tabasalu ühisgümnaasiumis allkirjastatakse täna kell 13 Tabasalu ja Laagri riigigümnaasiumide lepingud. Pidulik üritus peaks kestma orienteeruvalt tund aega.

«Nagu allkirjastamiste puhul ikka, on see päris suur edasiminek nii kogukonnale kui ka koolile, see on väheke pidulikum. Kohale on tulemas minister, kes seda lepingut allkirjastab, ja vallavanem. Kuna tegu on kahe vallaga, siis veel kaks vallavanemat,» lisas Mesilane.

Lastevanematele näib kogu lugu igal juhul kummaline ja nad pakuvad välja minna täna kell 13 oma lastele lihtsalt kooli järele. «Minu arust võiks homme sellel ajal toimuda Tibutare lasteaia üllatusekskursioon kooli,» pakkus üks elanik välja võimaliku vastukäigu.

Kirjalik korraldus, mis väidetavalt kooli juhtkonnalt tuli. 
Kirjalik korraldus, mis väidetavalt kooli juhtkonnalt tuli. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles