USA mereõiguse ekspert: Advanfort jätabki oma mehed välismaa vanglatesse mädanema

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaus Luhta
Klaus Luhta Foto: Erakogu

USAs Marylandi osariigis tegutseva Rahvusvaheliste meremeeste ühingu (International Organization of Masters, Mates & Pilots) esindaja Klaus Luhta sõnul ei ole Advanforti käitumises midagi üllatavat - see, et ettevõtte hätta sattunud meremehed vanglatesse mädanema jätab, on tema sõnul lihtsalt viis, kuidas nad äri teevad.

«Oleme saanud mitu kaebust firmadelt üle terve USA, kellele Advanfort on jätnud arved maksmata. Nii et jah, me oleme siin nende tegevusega väga hästi kursis,» ütles rahvusvahelise meremeeste ühingu esindaja, mereõigusele spetsialiseerunud advokaat Luhta telefoniintervjuus Postimehele.

«Advanforti maine on kohutav: nad kaebavad inimesi kohtusse, norivad kõikvõimalikel viisidel äris tegutsevate inimestega tüli ega maksa oma arveid. Lisaks jätavad nad oma meremehed välismaa vanglatesse mädanema,» lisas Luhta.

Seaman Guard Ohioga juhtunuga kursis olev Luhta ei usu, et pardal olnud relvad India vetes olid lubatud. Tema sõnul on probleem ennekõike selles, et Advanforti juhtimisel oli laev sunnitud tankimiseks India vetesse sisenema. Seda tegemata oleks laev merele lihtsalt hulpima jäänud.

Lisaks on Luhta veendunud, et ettevõte oli teadlik sellest, et sedasi rikub laevameeskond seadust, kuid sellest nad ei hoolinud. «Ka see, et ettevõtte kohtu alla sattunud mehed hülgas, ei üllata mind absoluutselt. See on lihtsalt viis, kuidas nad äri teevad,» märkis ta.

Luhta sõnul mõtlevad Advanforti juhid välja vabandusi, miks nad ei saa meremeestele kaitset hankida, samal ajal kui ettevõtte omanik on tegelikult miljardär ja tal oleks meeste kaitsmiseks vajalikud vahendid olemas. «Aga ta on lihtsalt argpüks,» sõnas Luhta.

«Ma ei usu ka, et firma enam tegutseb, sest keegi ei oleks nii rumal, et nendega äri teha,» arvas ta. Samas aga tõestas Postimehe eksperiment vastupidist – kui ikka soovi on, saab enda laevale firma kaudu laevakaitsjad tellida.

Tuticorini kohus 2013. aastal kinni võetud 35 laeva Seaman Guard Ohio meeskonna liiget, nendest 14 eestlast, möödunud nädala algul viieks aastaks vangi. Kuna advokaadid olid varasemalt Eesti poolele kinnitanud, et ootavad positiivset otsust, oli kohtu otsus paljudele ootamatu. Seda kinnitasid nii vangi mõistetud mehed ise, nende lähedased, Eesti suursaadik Indias ja välisminister. Viimase sõnul oli otsus ootamatu ka India välisministeeriumile.

Nii Eesti riigijuhid kui välisminister Marina Kaljurand on kinnitanud, et teevad omalt poolt kõik, et Eesti kodanikud saaksid koju naasta. Küll aga pole sama teinud meeste tööandja Advanfort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles