Tasub teada: kuidas külmaga autot käivitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Kuna pakaselise ilmaga võib pikalt väljas seisnud auto käivitamine probleemseks osutuda, tasub sel puhul nii mõndagi arvestada.

1. Rakenda käsipidur, et takistada auto veeremist käivitamise ajal ja pärast seda.

2. Lülita välja kõik voolutarbivad seadmed (puhur, klaasisoojendused, stereo, tuled jm). See on vajalik selleks, et tagada maksimaalne võimalik käivitusvool ning vähendada aku koormust.

3. Manuaalkäigukastiga auto puhul vajuta sidur täiesti põhja, käigukang lükka neutraali peale (n.-ö. vabakäik). Automaatkäigukasti olemasolul lülita kang asendisse «Park» ja vajuta piduripedaali.

4. Gaasipedaali vajutamata keera süüde sisse, oota umbes viis sekundit (kütusepump hakkab tööle, diisli puhul eelsüüteküünlad) ja käivita nüüd starter. Kui mootor ei lähe käima, siis jätka käivitamist maksimaalselt 15 sekundi jooksul. Enne kui uuele katsele lähed, oota vähemalt 10 sekundit, et starter jahtuks ja aku uuesti voolu koguks.

5. Kui mootor ei käivitu 15-sekundilise käivitustsükli jooksul või hakkab tööle ja jääb kohe seisma, siis vajuta gaasipedaal pooleldi alla ning proovi uuesti starterit. Kohe kui mootor käivitub, lase gaasipedaal lahti.

6. Kui mootori käivitumine endiselt ei õnnestunud, siis toimi nii: vajuta gaasipedaal täielikult põhja ja proovi käivitada (gaasi kogu aeg all hoides). See on vajalik selleks, et eemaldada üleliigne sisselaskekollektorisse ja silindritesse kogunenud küttesegu. Starterit ei tohi korraga üle 15 sekundi töös hoida. Kui mootor ei käivitu, korda sammu 5.

7. Pärast mootori edukat töölehakkamist tõsta jalg gaasipedaalilt, et vältida veel külma mootori kõrgete pööreteni viimist. Külm mootor töötab alguses kõrgematel pöörel, see on normaalne.

Nipid ja hoiatused

  • Investeeri spetsiaalsetesse mootoriploki ja salongi eelsoojendusseadmetesse, et hommikuti probleemideta sõitu alustada.
  • Loe oma auto kasutusjuhendit mootori käivitamise kohta külmades oludes. Süüte sisselülitamisel oota enne käivitamist 3-5 sekundit, alles siis käivita.
  • Vanemate autode puhul võib abi olla, kui lülitada süüde 2-3 korda viieks sekundiks sisse. Antud õpetus kehtib ainult sissepritsega mootorite korral.
  • Kui mootori pöörded tõusevad maksimumini ja gaasipedaali vabastamine ei aita, seiska kohe mootor.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles