Paavst: internet, sotsiaalvõrgustikud ja sõnumid on kingitus jumalalt

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Francis
Paavst Francis Foto: Grzegorz Galazka/SIPA/Grzegorz Galazka/SIPA

Veel aasta tagasi oma täielikku võhiklikkust tehnoloogiavaldkonnas tunnistanud paavst Franciscus avaldas täna, et internet, sotsiaalvõrgustikud ja tekstisõnumid on aruka kasutamise korral tegelikult kingitus Jumalalt.

«E-kirjad, tekstisõnumid, sotsiaalvõrgustikud ja vestlusruumid võivad samuti olla inimestevahelise suhtluse vormid,» andis paavst katoliku kiriku kommunikatsioonipäeval peetud kõnes neile nähtustele kirikult rohelise tule, vahendab Reuters.

Paavst sõnul ei määra suhtluse ehtsuse mitte tehnoloogia, vaid inimsüda ja meie võime kasutada meie käsutuses olevaid vahendeid targalt.

Alles möödunud aastal tunnistas 79-aastane paavst kohtumisel Apple'i juhi Tim Cookiga ühele tüdrukule piinliku tõsiasja, et ta ei tea, kuidas kasutada arvutit, ja et üleüldse olevat ta tehnoloogia valdkonnas täielik katastroof. Ühtlasi arvas ta toona, et perekondlike õhtusöökide ajal tuleks nutitelefonide kasutamine keelata ning lastel ei tohiks oma toas olla arvuteid.

Oma tänases sõnumis oli paavst Franciscus uute tehnoloogiate suhtes märgatavamalt soosivam ja märkis, et internetti tuleks kasutada senisest tervema ja jagamisele avatuma ühiskonna loomisel.

«Sotsiaalvõrgustikud võivad soodustada ühiskonnas suhteid ja headust, kuid nad võivad ka põhjustada veelgi suuremat polariseeritust ja eraldatust inimeste ja rühmade vahel,» tõdes paavst.

Nüüdisaegsed ühendused on «Jumala kingitus, mis hõlmab suurt vastutust», lisas ta.

Parandatud 24.01.2016, kell 14.37: paavst Franciscuse nime ja tiitlit, samuti Jumala nimi suure tähega, vastavalt sellele, kuidas näeb ette õigekeelsussõnaraamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles