Viigerhülged võivad Läänemeres välja surra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viigrid vajavad paljunemiseks jääd.
Viigrid vajavad paljunemiseks jääd. Foto: vikimedia

Viigerhüljes on Läänemerest kadumas, väitis Tartu Ülikooli loodusmuuseumi sarjas «Õhtu loodusteadlasega» esinenud loomaökoloog Mart Jüssi.

Läänemeres elab kolm hülgeliiki: hallhüljes, randal ja viigerhüljes. Hiljuti aasta loomana esile tõstetud viigerhüljestel läheb praegu kehvasti. Veerand sajandit hülgeid uurinud Mart Jüssi sõnul on viigerhüljes ehk vigri arktilise loomuga ning vajab elu jätkamiseks jäätuvaid meresid. Viimastel kümnenditel kerkiv õhutemperatuur ja kahanev jääkate on loomade kestmise ohtu seadnud.

Kui maailmas hinnati viigerhüljeste arvu möödunud kümnendil 5–7 miljonile isendile, siis Läänemeres toimus 20. sajandi jooksul nende arvukuse kolmekümnekordne langus. Ränk saatus liigile, kelle evolutsioon on kestnud 20 miljonit aastat ja kelle jõudmine Läänemerre umbkaudu 10 000 aastat tagasi tõi siia meie hülgeküttidest esivanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles