Eestis saab igal aastal emakakaelavähi diagnoosi ligi 200 naist (1)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolposkoop võimaldab emakakaelavähki diagnoosida väga varajases staadiumis.
Kolposkoop võimaldab emakakaelavähki diagnoosida väga varajases staadiumis. Foto: Arvo Meeks

Algaval nädalal pööravad vähiliit ja haigekassa erilist tähelepanu emakakaelavähile. Algab emakakaelavähi ennetamise nädal, mille eesmärk on juhtida naiste, meditsiinitöötajate ja avalikkuse tähelepanu selle ennetamise ja varase avastamise tähtsusele.

Käesoleval aastal saadab haigekassa nimelised kutsed emakakaelavähi sõeluuringule 1961., 1966., 1971., 1976., 1981. ja 1986. aastal sündinud ravikindlustatud naistele.

Uuringul osalemiseks ei pea kutse saamist ära ootama, sest uuringule võib registreeruda juba täna.

Sõeluuringus osalemiseks tuleb helistada teenust osutavasse tervishoiuasutusse, kus kontrollitakse sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Uuringule minnes tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument, kehtiva ravikindlustuse korral tasub uuringu eest haigekassa.

Igal aastal saab Eestis ligikaudu 174-195 naist emakakaelavähi diagnoosi. Haigestumuse risk on kõrgem 40.-50. eluaastates naistel, kuid haigestuda võivad ka  nooremad.

Emakakaelavähi eelne seisund võib kesta 10 kuni 15 aastat, kuid on ka kiiresti arenevaid vorme. Õigeaegselt avastatuna on see haigus kergesti diagnoositav ja ravitav.

Emakakaelavähki haigestumust ja suremust on võimalik vähendada vähieelsete seisundite avastamisega sõeluuringul ja emakakaelavähi peamiseks riskiteguriks peetava sugulisel teel leviva papilloomiviiruse (HPV) vastase vaktsineerimisega. 

Kuivõrd vaktsiin ei anna täielikku kaitset, peavad ka vaktsineeritud naised uuringutel regulaarselt osalema.

Emakakaelavähk on algul kaebusteta, seetõttu tulebki naistel käia tegemas PAP-testi kolme aastase vahega.

Naistearstid soovitavad emakakaelavähi ennetamiseks ja varaseks avastamiseks:

  • regulaarset kontrolli naistearsti, perearsti või ämmaemanda juures

  • emakakaelavähi sõeluuringul osalemist (vajalik ka juhul kui naine on HPV vastu vaktsineeritud)

  • HPV kui peamise emakakaelavähi riskiteguri vastast vaktsineerimist enne suguelu algust (selle eest tasub inimene ise täies ulatuses)

Sõeluuringute kohta on võimalik infot küsida oma perearstilt, vaadata täiendavat infot haigekassa kodulehelt või helistada haigekassa infotelefonil 669 6630 või 16363.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles