Elektriraudtee jätab reisijad seisakute ajaks teadmatusse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Lumest ja tuisust tingitud seisakud valmistavad rongisõitjatele palju meelehärmi, mida suurendab veelgi täielik infopuudus, millesse Elektriraudtee edasisõitu ootavad inimesed jätab.


Postimehe lugeja kirjeldab üleeile-õhtust kojusõitu. «Astusin 19.53 väljuvale Tallinna-Keila kiirrongile Lilleküla jaamast. Rong sõitis kenasti kuni Pääsküla peatuseni. Seal seisime kuni 20.20, mil tuli piletikontrolör ja ütles raskes ja puises eesti keeles: «Vabandamege, me ei tea kui kaua seisma, võibolla 10-15minut, ei tea pöördeid vist ei tööta, ei tea.»

Helistasin värskele ja võimsale lühinumbrile mida reklaamitakse Rongiinfo nime all. Kõneminuti hind on 6.90, lisandub sideteenuse tasu. Kui küsisin oma rongi ja liini kohta, vastati mulle midagi Tondil mitte töötavatest valgusfooridest. Kui täpsustasin asjaolusid, siis sellest ei teatud midagi. Vastati: «Jah, et sellega võib natuke aega minna, aga pole hullu, varsti liigute taas!».»

Balti jaamas rongi oodanud inimeste meeleolu vahendab tänane Õhtuleht: «Mis toimub? Miks meile mingit infot ei anta, miks rongid ei sõida?» uurisid Balti jaamas juba tund aega rongi ootavad ja lumetuisus lõdisevad inimesed. «Mina olen sama tark kui teie,» kostis Elektriraudtee klienditeenindaja vastu.

Üleeile õhtul kell 20.52 polnud Balti jaamast Riisipere poole väljuma pidanud rongi veel kusagilt näha, ehkki tavapäraselt pidanuks see juba ammu perrooni kõrval seisma. Tubli poolsada inimest trotsis tuisku ja ootas jaamahoone ees varikatuse all.

Tund hiljem oli perroonil juba nelja eri rongi ootajaid. Elektrontablood adekvaatset infot ei andnud. Jaama valjuhääldi vaikis. Elektriraudtee tasuline infotelefon mängis mitu minutit muusikat, kuni operaator viimaks vastas, et kaose on põhjustanud pöörangud täis tuisanud lumi.

Eile selgus, et ühe Laagri ja Valingu vahelise liiklusjuhtimisseadmete kaabli eluiga ümber ja see seiskaski rongiliikluse. Tõsi, kaabli lõpule aitas kaasa ilm.

Eesti Raudtee pressiesindaja Urmas Glase ettevõttel otsest süüd ei näinud, sest mis teha, kui üks kaabel ära väsib. Ta ei eita, et pöörangute eest hooldajaid napib – raha ei jätku. Et tegu selge probleemiga, näitab seegi, et eile hommikuks tuiskasid just Balti jaama pöörangud lund täis, mistõttu rongid hilinesid 20 minutit. «Me ei saa iga pöörangu juurde inimest panna, see aeg ei tule enam kunagi tagasi,» ütles Glase Õhtulehele.

Töötuid selle töö juures aga kasutada ei saavat, sest pöörang maksab kuni pool miljonit ja sinna ei saa kvalifitseerimata tööjõudu lubada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles