Soome «alaealistest» asüülitaotlejatest üle poole osutusid täisealisteks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjupaigataotlejad Tornio registreerimise keskuse ees.
Varjupaigataotlejad Tornio registreerimise keskuse ees. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Soome migratsiooniamet kontrollis asüültaotlejate poolt antud vanust ning ilmnes, et rohkem kui pooled end «alaealisena» kirja pannud osutusid täisealiseks.

Ametlikel andmetel saabus 2015. aastal Soome 32 476 põgenikku, kelle seas oli 3000 üksinda saabunud alaealist, edastab iltasanomat.fi.

Üksinda saabunud lapspõgenike seas oli enim Afganistanist pärit alaealisi, kellel järgnesid Iraagist ja Somaaliast pärit alaealised. Poisse oli kümme korda rohkem kui tüdrukuid.

Soome hakati sisserännanute vanust rohkem kontrollima pärast seda, kui Iraagist pärit noormees ütles peaminister Juha Sipiläle, et ta on 17-aastane, tegelikult oli aga 20-aastane.

Soome migratsiooniameti spetsialistide teatel hakati põgenikele, kellel puudusid ametlikud dokumendid, vanuseuuringuid tegema alates möödunud novembrist. End alaealisena esitlenud põgenikud, kelle puhul kahtlustatakse täisealisust, suunatakse kohtumeditsiinilistele uuringutele, mille abil saadakse täpne vanus. Uuringus tehakse röntgenpildid luustikust ja hammastest. Kohtumeditsiini eksperdid määravad röntgenpiltide ja isikust tehtud fotode abil vanuse.

2014. aastal saabus Soome 196 alaealist asüülitaotlejat, kellest 70 tehti vanuseuuring, mis näitas, et 39 neist on tegelikult täisealised.

2015. aastal oli alaealisi sisserändajaid mitu korda rohkem ning selle tõttu tuli ka rohkem kohtumeditsiinilisi uuringuid teha. Möödunud aasta novembriks oli tehtud 100 sellist testi, ühe vanusetesti tegemiseks kulub umbes üks kuu.

2015. aastal tehti ajavahemikul jaanuarist juunini 37-le end alaealisena kirja pannud asüülitaotlejale vanuseuuring, mis näitas, et 21 neist osutusid täisealiseks. Möödunud aasta teise poole kohta andmed veel puuduvad.

Migratsioonispetsialistide sõnul ei valeta migrandid meelega vanuse kohta, sest osa tõesti ei tea oma vanust.

«Paljudel puuduvad sünnidokumendid, eriti just Afganistanist ja Somaaliast saabunutel. Somaalias ei ole olnud valitsust ega ka rahvastikuregistrit aastakümneid. Afganistanis seevastu on kasutusel Pärsia kalender, mis erineb Gregoriuse kalendrist. Selle tõttu elatakse erinevates aegades,» selgitasid eksperdid.

Siiski on ka neid, kes saavad välimuse tõttu vanuse kohta valetada, lootes et end nooremaks tehes on neil lihtsam asüüli saada.

Soomes ei tehta vahet, kas asüülitaotleja on alaealine või täiskasvanu, mõlema puhul kehtivad samad taotluse läbivaatamise reeglid. Siiski tehakse alaealiste puhul vahel mõningaid järeleandmisi ja nad võivad lihtsustatud korras Soome jääda.

Vanuse kohta valetamine võib kaasa tuua selle, et asüülitaotleja tausta kontrollitakse täpsemalt uurimaks, kas ta on võinud veel millegi kohta valetada.

Enamik Soome saabunud alaealistest on 15- 18-aastased, kuid on ka nooremaid. Kõige nooremad üksinda Soome saabunud on üheksa-aastased, kuid neil on juba keegi pereliige või tuttav Soomes ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles