Liiga vähe rasva ei tee ka südamele head

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigsetest loomsetest rasvadest märksa kahjulikum võib südamele olla taimsete rasvade vähene sisaldus toidus.
Liigsetest loomsetest rasvadest märksa kahjulikum võib südamele olla taimsete rasvade vähene sisaldus toidus. Foto: SCANPIX

Kuigi on üldteada, et südame tervise huvides tuleks vähendada rasvase toidu, sealhulgas punase liha, piima- ja juustutoodete hulka, toob värske uuring välja, et ainuüksi sellest siiski ei piisa.

Nimelt tuleks selle arvelt suurendada tervislike rasvade hulka toidus, vahendab Time värskeimaid uuringutulemusi. Kui terviseeksperdid on aastaid jutlustanud igasuguse rasvase toidu kahjulikust mõjust südame tervisele, tuleks siin tõmmata aga piir n-ö heade ja halbade rasvade vahel.

Viimastel aastatel on kasvanud nende uuringute hulk, mis väidavad, et tervislikud rasvad – mida sisaldavad taimed, pähklid ja kalad – võivad tegelikult hoopis suurendada südame vastupanuvõimet ning oluliselt vähendada südamehaigustesse haigestumise riski.

Hiljuti Ameerika südameassotsiatsiooni ajakirjas avaldatud artikkel toob välja, kui palju erinevat liiki rasvad südame tervist mõjutavad. Toitumisteadlane dr Dariush Mozaffarian leidis koos oma kolleegidega, et liiga vähene taimeõli sisaldus toidus suurendab südamehaigustesse haigestumise riski märksa enam kui rasvaste toitude söömine.

Kui 3,6 protsenti südamehaigustesse surnud inimestel on olnud haiguse põhjuseks rasvarikas toit, siis 10 protsendil on see olnud liiga vähene taimeõli sisaldus toidus. Uuring, mille põhjal toitumisteadlane sellisele järeldusele jõudis, kasutas 3,8 miljardi inimese andmeid 186 riigist.

«Need tulemused annavad alust arva, et igasuguste südamehaiguste vähendamiseks me peame pigem hoopis suurendama tervislike rasvade hulka toidus,» nentis Mozaffarian. Ta tõdes, et kindlasti loomset päritolu rasvade vähendamine toidus on ka südame tervisele kasulik, kuid seniarvatust märksa väiksemal määral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles