Kanuti Gildi SAALis esietendus audiovisuaalne poeem «2341 AD»

Hendrik Alla
, editor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanuti Gildi SAAL tähistab oma 15. hooaega mitmesuguste ettevõtmistega, mille seas väärib tähelepanu kolmapäeval esietendunud lavastus «2341AD», mis on autorite poolt otseselt pühendatud SAALi juubelihooajale.

«2341AD» on audiovisuaalne poeem, mis loob kujutluspildi tulevikust. Inimesed on kadunud. Kanuti Gildi SAALis pole keegi enam sajandeid käinud. Mis on alles jäänud? Milline on maailm peale inimkonda, ilma meie, inimesteta? Milline näeb välja teatrimaja, milles on kuulda vaid eelneva tsivilisatsiooni kajasid? Kas seal tunduks üksildane? Oleks see vabastav? Või oleks seal üldse tunnetele kohta? Kas seal valitseks post-apokalüptiline hüljatud kaos? Millest kõneleb see vaikiv ruum?

Selles kohaspetsiifilises installatsioonis, või nagu kunstnikud ise eelistavad nimetada - teekonnal võimalikku tulevikku, loovad hääle- ja etenduskunstnik Juha Valkeapää (Helsingi), helikunstnik Renzo van Steenbergen (Tallinn), videokunstnik Emer Värk (Tallinn), kunstnik Arno Scheper (Haag) ja dramaturg Mart Kangro (Tallinn) maailma, mis ei ole tühi, kuid on hüljatud, inimtühi, maha jäetud. See pole väljasurnud vaid pidevas muutumises, ainult meid - inimesi pole siin enam, siis kui saabuvad külastajad.

Kogu teatriruumi täidavad etenduse ajal loodavad 3D helid ja ruumilised visuaalid. Vaatajad kutsutakse teekonnale, mis saab alguse hetkest, mil nad majja astuvad. Peale lõputusse ajakapslina toimivasse tunnelisse sisenemist, juhatatakse vaatajad läbi erinevate ruumi elementide fiktiivsesse tulevikku.

Kunstnike endi sõnul on see ainukordne lavastus, mis vahelduvalt näib kui performatiivne installatsioon, film või unenägu.

Autorid ja esitajad: Juha Valkeapää, Renzo van Steenbergen, Emer Värk
Dramaturg: Mart Kangro
Installatsioon: Arno Scheper
Tehnilised lahendused: Revo Koplus
Foto: Emer Värk
Graafiline disain: Jaan Evart
Kaasprodutsendid: Kanuti Gildi SAAL, Mad House Helsinki, Juha Valkeapää, Renzo van Steenbergen, Emer Värk
Toetajad: Eesti Kultuurkapital, Finnish Cultural Foundation, Arts Promotion Centre Finland, Soome Instituut, Stroom Den Haag, BFM / Tallinna Ülikool, Kohvik TOPS
Koostööpartnerid: 3selli, BT STYLE
Tänud: Perrine Bailleux, APA
Kestus: 120min
Keel ei ole takistuseks.

Esietendus ja etendused: 27.-30. jaanuaril 2016 kell 19:30 Kanuti Gildi SAALis, Tallinnas. Etendusele 29. jaanuaril järgneb vestlus autoritega, mida viib läbi Mart Kangro (inglise keeles).

Järgmised etendused: 19., 20., 25., 26. ja 27. veebruaril 2016 Mad House'is, Helsingis.

Lisainfo: www.saal.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles