Venemaal paljastati põgenikele viisasid hankinud gäng

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Venemaa-Norra piiri ületamas
Põgenikud Venemaa-Norra piiri ületamas Foto: SCANPIX

Venemaa väljaande Kommersant teatel tegutses Peterburis laiahaardeline Lähis-Ida põgenikele viisasid hankinud gäng.

Venemaa, Soome ja Norra võimudel hakkab selgeks saama, kuidas lühikese aja jooksul sai Venemaalt Soome ja Norrase väga palju pagulasi saabuda.  

Kommersandi ajakirjanik intervjueeris Venemaa migratsiooniametnikku, kelle andmetel aitas migrante Venemaa kodakondsusega isik, kes hankis koos veel mitme inimesega süürlastele umbes viie aasta jooksul Venemaa viisasid.

Põgenikud pääsesid Venemaa viisade tõttu kiiremini Euroopasse.

Venemaa migratsiooniametniku teatel oli viisaäri taga olnud mehel Peterburis viis kattefirmat, mille varjus ta tegutses. Viisaärisse olid kaasatud ta pereliikmed, kaasa arvatud isa, vend ja abikaasa ning sõbrad.

Ta tellis oma firmade kaudu äriviisasid Lähis-Idast pärit põgenikele, eelkõige süürlastele. Neil varifirmadel ei olnud ühtegi teist tegevusala peale viisade hankimise.

Vene gängilt viisa saanud saabusid esmalt Moskvasse, sealt liiguti edasi Murmanskisse, kust nad üle piiri Norrasse läksid.

«Kuna süürlastel olid korralikud äriviisaid, siis loomulikult lubasid Vene piirivalvurid nad üle piiri. Jõudnud Norrasse esitasid põgenikud kohe asüülitaotluse ja nad paigutati põgenikekeskustesse,» seisab Kommersandi artiklis.

Vene võimude uurimine näitas, et viisadega äritsenud mees asutas Aven nime kandunud varifirma 2012. aastal. Siis hangiti Aveni abil vaid 33 Venemaa viisat. Kuid viisaäritegevus suurenes, kui loodi veel kaks firmat – Atrium ja Fokus. Need kaks küll  lõpetasid 2015 oma tegevuse, kuid siis loodi veel kaks varifirmat – Alkair ja Arktika.

2014. aastast alates hangiti põgenikele juba sadu Venemaa viisasid aastas.

Uudisteagentuuri Tass andmetel oli venelasel head suhted Venemaa konsulaadiga Süürias, mis kergendas viisade saamist.

Vene migratsioonivõimudele jäi  lõpuks silmas, et Süürias asuv konsulaat andis välja ebatavaliselt palju viisasid ja seda hakati uurima.

Murmanski piirivalveametnikud panid tähele, et suurel osal Norrasse pürginud põgenikest oli Venemaa äriviisa. Peterburi politsei jõudis viisaäri jälile ja tabas selle taga olnud isikud.

Viisaäri juhile esitati süüdistus ebaseadusliku sisserände korraldamises ning Venemaa seaduse järgi võib talle selle eest määrata kuni viie aasta pikkuse vanglakaristuse.

Uurijad ei avalikustanud, kui palju venelane viisaäriga teenis, kuid temalt konfiskeeritud rahakogus oli Vene meedia andmetel väga suur.

Mis saab äriviisade abil Venemaalt Norrasse jõudnud põgenikest, ei ole veel selge. Kui Norra saadab nad Venemaale tagasi, siis peavad Vene migratsiooniametnikud nende juhtumeid käsitlema hakkama.

«Kui on kehtiv äriviisa, siis võib neid  ähvardada vaid Venemaal olemise aja lühendamine,» teatas Vene migratsiooniametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles