Salasigaretiveo tõkestamine nõuab ka rahvusvahelist koostööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grupeeringu kinnipidamisel konfiskeeritud salasigaretid.
Grupeeringu kinnipidamisel konfiskeeritud salasigaretid. Foto: Lõuna prefektuur

Salasigaretiveo tõkestamisel ja avastamisel teeb maksu- ja tolliamet (MTA) Eestis tihedat koostööd politsei- ja piirivalveametiga (PPA), kuid vähem olulisem pole ka ühisoperatsioonide korraldamine meie lähinaabrite ja teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega.

«Tollialaseid ühisoperatsioone viiakse läbi mitmeid ning üheks prioriteetseks valdkonnaks on olnud salasigarettide veo avastamine ning tõkestamine,» selgitas MTA tolliosakonna juhtivinspektor Andreas Sõlg.

Ühisoperatsioone korraldatakse tema sõnul nii ametkondade vahel peamiselt PPA-ga, Balti regioonis, ELi liikmesriikidega laiemalt kui ka maailma üleselt WCO (World Customs Organisation) egiidi all. Kokku osales MTA mullu 15 ühisoperatsioonis, mis olid suunatud salasigaretiveo tõkestamisele või salasigarettide tõkestamine oli üks eesmärkidest.

Sõlg nimetas ühe eredama näitena mullust MTA ja PPA ühisoperatsiooni, mille tulemusel avastati märtsis Paldiski sadamas Rootsi laevale suunduva veoauto haagisest koguni 7,7 miljonit salasigaretti ja peeti kahtlustatavana kinni 52-aastane Nikolai.

MTA kinnitusel on salasigarettide vastases võitluses väga oluline koostöö Eesti lähinaabrite Läti ja Soomega, kellega lisaks ühisoperatsioonide korraldamisele vahetatakse omavahel ka operatiivselt infot.

Laiemalt võimaldavad salakaubaalase info vahetamist ELi ühised andmebaasid, mille kaudu saab edastada, aga ka hankida infot teiste liikmesriikide salasigarettide avastuste kohta.

Rahvusvahelise kriminoloogia uurimiskeskuse Transcrime’i viimane suuremahuline uuring näitas, et ELis müüdavate salasigarettide kasum on samas suurusjärgus heroiini ja kokaiini müügist saadava tuluga. Hinnanguliselt on ELi salasigarettide tulu suuruseks 7,8-10,5 miljardit eurot aastas ning salasigarettide kaubandusega on liidus seotud 100 000-150 000 inimest. ELis levivad salasigaretid pärinevad peamiselt väljastpoolt Euroopa Liitu.

Transcrime’i juhataja, üle Euroopa Liidulise salasigarettide uuringu üks läbiviijatest Ernesto Savona ütles mullusel majanduskuritegevuse konverentsil, et uuring kinnitab siinsete ametkondade väga mitmekülgset ja tulemuslikku tööd salasigarettide leviku piiramisel, kuid soovitas Eestil jätkuvalt pöörata tähelepanu ELi idapiirile ning suurendada koostööd nii Venemaa kui ka Läti ametkondadega.

Kaheksa aastat tagasi sõlmisid Euroopa Komisjon ja äriühing JT International (Japan Tobacco) sigarettide salakaubaveo ja võltsimise vastase 15-aastase lepingu. Lepingu kohaselt tegutseb JT International koos komisjoniga, selle Pettusevastase Ametiga (OLAF) ning liikmesriikide õiguskaitseorganitega, et aidata kaasa võitluses sigarettide salakaubaveo ja võltsimise vastu. Üheks olulisemaks lepingu sõlmimise põhjuseks oli asjaolu, et Euroopa Ühendus ja liikmesriigid kaotavad salatubaka tõttu saamata jäänud maksude näol sadu miljoneid eurosid.

Eestis moodustavad turu-uuringu firma Nielsen viimase nn tühja paki uuringu järgi salasigaretid 17,4 protsenti Eesti tubakaturust. Salasigarettide turuosa on küll vähenenud, kuid sellest hoolimata on salasigarettide leviku tase Eestis üks kõrgemaid Euroopas.

MTA eesmärk on vähendada salasigarettide turgu 12,5 protsendini kogu Eesti tubakaturust. Meetoditeks on konfiskeeritud sigarettide maksustamine, salasigarettide müügi takistamine avalikes kohtades, nulltolerants idapiiril, tubakakoerad, salasigarettide vastane kampaania ning suurem koostöö omavalitsuste ja tööandjatega. Mõistagi jätkatakse koostööd ELi liikmesriikidega.

Salasigarettideks peetakse võõramaiste märkidega suitsupakke, millel pole Eesti maksumärke, samuti võltsitud toodangut. Salasigarettide tarbija võib mõelda, et ta tarvitab kaubamärki, mida müüakse seaduslikul turul, kuid tegelikult ei vasta need ELi ega Eesti valitsuse poolt seatud toodete kvaliteedi standarditele.

Copy
Tagasi üles