Tartu Ülikool promoveerib tänavu 103 uut doktorit

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Rahvusülikooli 91. aastapäeva aktusel, 1. detsembril, saavad oma diplomid kätte 103 uut doktorit. Pidupäeva jätkub ka mitmeid teisi olulisi sündmusi.


Keskpäeval alagaval aktusel peab traditsioonilise avakõne rektor Alar Karis. Akadeemilise loengu peab Tartu Ülikooli õigusteaduskonna võrdleva õigusteaduse professor Raul Narits, kes kõneleb teemal «Rahvusülikool ja Eesti põhiseaduse aluspõhimõtted».

Loengule järgneb Tartu Ülikooli audoktorite promoveerimine. Tiitli saavad akadeemik Jaan Einasto, Ungari Eötvös Loránd ülikooli professor Vilmos Voigt, Helsingi ülikooli farmakoloogia ja toksikoloogia professor Pekka Topias Männistö, Ohio ülikooli professor William J. Mitsch ja Uppsala ülikooli emeriitprofessor Lars Oreland.

Pärast audoktorite promoveerimist esineb tervitusega vastne audoktor Jaan Einasto. Edasi saavad diplomid kätte doktoriõppe lõpetanud, keda tänavu on rekordiline arv - 103.

Tartu Ülikooli rektori Alar Karise sõnul näitab doktorikaitsmiste aasta-aastalt suurenev hulk, et Tartu Ülikooli jõupingutused doktoriõppeks tingimuste loomisel ja motivatsioonisüsteemi tõhustamisel on vilja kandmas. «Kindlasti ei saa tunnustamata jätta ka doktorantide ja nende juhendajate tõsist töössesuhtumist kraadini jõudmisel. Samas oleme veel kaugel Eesti tegelikule vajadusele vastavast doktorikraadiga lõpetajate arvust,» märkis Karis.

Seitsmendat korda antakse aastapäeva aktusel üle ka Tartu Ülikooli rahvusmõtte auhind. See on mõeldud inimesele, kes on oma loominguga silmapaistvalt edendanud Eesti riiklikku ja rahvuslikku eneseteadvust. Laureaat avalikustatakse aktusel. Mullu pälvis auhinna etnoloog ja kultuuriajaloolane Ants Viires.

Aktusel esinevad tervitustega veel ka haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, Tartu linnapea Urmas Kruuse ning TÜ filosoofiateaduskonna ajaloo eriala magistriõppe 1. aasta üliõpilane Ken Ird.

Õhtul jätkub rahvusülikooli aastapäev kell 17 Vanemuise 46 õppehoone eest algava tõrvikrongkäiguga. Traditsiooniline rahvusülikooli aastapäevaball algab samal päeval kell 19 Vanemuise kontserdimajas.

Aastapäevaürituste raames annab TÜ Sihtasutus neljapäeval, 2. detsembril algusega kell 14 TÜ ajaloo muuseumi valges saalis üle ka oma iga-aastased stipendiumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles