Talupidajad protestivad uue liiklusseaduse vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kombain tatrapõllul
Kombain tatrapõllul Foto: Taimi Käos

Eestimaa Talupidajate Keskliit (ETKL) avaldab protesti kavatsuse suhtes muuta liiklusseadust selliselt, et see võtaks ära seaduslikud võimalused talulastel oma vanemaid talutöödes abistada.

ETKL tõstis esile, et uue liiklusseaduse kohaselt peab ka väljaspool teed sõidukit juhtides juhil olema mootorsõiduki või maastikusõiduki juhtimisõigus. Samuti ei tohi ka väljaspool teed mootorsõidukit või maastikusõidukit juhtides juht olla joobeseisundis või alkoholi piirmäära ületavas seisundis.

«Meil pole midagi nõude vastu, et rooli istudes peab juht olema kaine, sõltumata sellest, kas ta liigub teel või väljaspool seda,» toonitati avalduses. «Endastmõistetavalt peabki juht olema kaine, sõltumata sellest, kus ta liigub.»

Samas rõhutati, et nad on kategooriliselt selle nõude vastu, et väljaspool teid liigeldes peab juhil olema juhtimisõigus.

«Selle seadusetäienduse rakendamisega võetakse ära seaduslik võimalus talulastel ja noorukitel õppida tehnikat juhtima ja abistada oma vanemaid põllutöödel,» selgitati oma seisukohta. «Talulapsed hakkavad maast madalast tegema traktoritega ja muude mehhanismidega põllutöid, esialgu vanemate juhendamisel ja järelevalve all, kogemuste ja vilumuse omandamisel ka iseseisvamalt.»

ETKLi hinnangul on see olnud suurepärane moodus lastes tööharjumuste ja vastutustunde kasvatamisel.

«Taolise praktika sisuline keelustamine liiklusseaduse kaudu aitab kaasa looderluse ja lodevuse kasvule,» arvasid nad. «Talulapsed tahavad ise osaleda tööõppimise ja tööprotsessis ning kui neid seadusega keelata seda tegemast, kasvatame lastes protestimeelt oma riigi vastu.»

ETKL tõstis ka esile, et Põhjamaades ja mujal Euroopas on täiesti loomulik nähtus, et tööde kõrgperioodil teevad masinatega põldudel tööd nii naised kui lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles