Skandaalne kunstiäritseja sai kelmuste eest karistada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsing.
Võltsing. Foto: Lennart Rikk

Harju maakohus mõistis skandaalse kuulsusega kunstiäritsejale Mati Rohtsaarele (tuntud ka kui Mati Zerel) kelmuste eest tingimisi vangistuse.

Kohus mõistis 55-aastase Rohtsaare süüdi valeütluste andmises, kindlustuskelmuses ja suures ulatuses kelmuses ning määras talle tingimisi üheaastase vangistuse ühe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

Kohus mõistis Rohtsaarelt välja ka kuritegudega tekitatud kahju If P&C Insurance ASile (endine If Eesti Kindlustus) 298 500 krooni ning ühele petetud galeristile 981 450 krooni.

Süüdistuse järgi tegi Rohtsaar 2008. aasta 21. juulil politseile valeavalduse, milles väitis, et vargad viisid tema korterist minema pronksist skulptuuri «Tantsijatar», hõbedase jugend-stiilis vaasi, Tuiki õlimaali «Saaremaa», kullast kella Omega, kullast uuri Omega, kullast repertiiri «Brignet», hõbedase uuri «Henry Nathan», tsaariaegsed viierublased kuldmündid kokku 48 tükki, Urvitsa maali «Palve II», kullast käeketi, Hiina teekannu, Wiiralti «Elutantsu», maali Stalinist, Karruse maali «Maastik», Kangilaski maali «Mehe pea», maali «Tüdrukud lammastega» ehk kokku kunstiväärtusi 1 485 000 krooni väärtuses.

Politseiuurimine tuvastas, et tegelikkuses sellist sissemurdmist ja vargust ei toimunud ning Rohtsaar lavastas selle kindlustusraha väljapetmiseks. Uurimisel selgus, et Rohtsaar kindlustas oma vara 400 000 krooni ulatuses vaid kolm päeva enne väidetavat vargust. Samas jõudis kindlustusfirma Rohtsaarele juba 300 000 krooni välja maksta.

Süüdistuse järgi pettis Rohtsaar ühelt galeristilt välja kokku 1 043 950 krooni. Nii laenas Rohtsaar galeristilt esmalt 328 500 krooni lubadusega osta Saksamaalt Konrad Mäe maali, mis maksvat 40 000 eurot ehk 624 000 krooni. Rohtsaar lubas galeristile, et jaotab hiljem selle müügist saadava tulu temaga.

Mõne aja pärast teatas aga Rohtsaar galeristile, et ta oli Saksamaal langenud röövi ohvriks ning kogu rahast ilma jäänud. Samas rahustas Rohtsaar galeristi, et röövel tabati ning kohtuprotsessi kiirendamiseks ja röövitud raha tagasisaamiseks on vaid vaja lisaraha.

Nii maksiski galerist Rohtsaarele korduvalt juurde suuri summasid kuni Rohtsaar teatas, et röövitud raha ei ole siiski võimalik tagasi saada. Seepeale tegi galerist avalduse politseile.

Kriminaaluurimine tuvastaski, et tegelikult ei ole Rohtsaar Saksamaal üldse käinud ning sellest tulenevalt pole toimunud ka mingit röövimist.

Rohtsaar on varem jõudnud avalikkuse ette juhtumitega, milles ta on müünud inimestele kunstivõltsinguid originaalidena.  Praegu kestab kriminaaluurimne, milles Rohtsaart kahtlustatakse ühe Richard Sagritsa maalivõltsingu müümises.  

Kohus lahendas Rohtsaare süüasja kokkuleppemenetluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles