Iiri pangad – ühed suurimad perifeeriasse laenajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Iirimaa pidu.
Pildil on Iirimaa pidu. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Iirimaa pangad on suurimate riskijate hulgas, mis puudutab teistele nõrkadele eurotsooni riikidele laenamist – vaatamata sellele, et Iiri panganduse rahvusvaheline haare on väike.

Rahvusvahelise Arvelduspanga (BIS) värsked uuringud näitavad, et kokkuvõttes on Iiri pangad Itaalia jaoks suuruselt viiendad võlausaldajad maailmas: võlgnevuse jääk on 40,9 miljardit dollarit.

Samuti on Iiri pangad juhtivad Portugalile, Kreekale ja Hispaaniale laenajad, asudes selles «edetabelis» maailma lõikes vastavalt viiendal, kuuendal ja seitsmendal positsioonil. Kuigi Iiri majandus on Euroopa Liidus suuruselt alles 15. kohal.

Nimetatud numbrid näitavad, et Euroopa murelapsed on omavahel tihedamalt seotud, kui paljud on osanud arvata. Mis omakorda tähendab, et nakkuseoht on suur.

Summadesse on kokku löödud välisriikide pankadele, ettevõtetele ja valitsustele antud laenud.

Iiri pangandussüsteemi «läbipõimitust» perifeeriamajandustega on veelgi suurendanud teatud välismaiste pankade komme kasutada Dublini finantskeskust kanalina, kustkaudu madalate maksudega äri saab ajada.

Suure osa Saksamaa, Iirimaa, Itaalia ja Hispaania vaheliste krediidivoogude eest vastutab Saksa pank Depfa, mis on nüüd osa riigistatud Hypo Real Estate’ist.

Nädalavahetusel aidati Iiri pangad välja 35 miljardi euro suuruse toetuspaketiga – mis on osa laiemapõhjalisest 85 miljardi euro suurusest ELi ja IMFi ühissekkumisest.

Peale väljaupitamist hakkasid Iirimaa ja teiste perifeeriate laenuintressid tõusma. Ehmatamapanev kontrast võrreldes arengutega pärast Kreeka päästmist.

10-aastaste Iiri riigivõlakirjade tootlused tõusid esmaspäeval ja teisipäeval 15 baaspunkti võrra, Hispaania ja Itaalia omadele tuli lisaks vastavalt 33 ja 25 baaspunkti.

Alles eile, kui tärkas lootus, et Euroopa Keskpank võib taas võlaturgudesse sekkuda, hakkasid tootlused jälle langema: Iiri 41, Hispaania 21 ja Itaalia 15 baaspunkti jagu.

Turud on siiski jätkuvalt närvilised ja pelgavad, et ka teiste eurotsooni riikide olukord on alusteni kõikuma löönud. Nad ei ole sugugi veendunud, et Iiri abipakett eurotsooni üldisematele muredele vastuse oleks andnud.

«Me ei usu, et perifeeria mured nüüd ühel pool on,» kirjutasid Barclaysi analüütikud. «Ja konkreetsemalt oleme me seda meelt, et turud hakkavad eriti Portugali ja Hispaania riigivõlal ja ettevõtete võlgadel pingsalt silma peal hoidma.»

BISi andmetel nii Iirimaa kui Itaalia suuruselt kuuendaks laenuandjaks Jaapani pangad, USA pangad on kõvasti laenu andnud Iirimaale ja Hispaaniale.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles