Eestlased võtsid Afganistanis vastu uued soomukid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe Hollandist hangitud uute Sisu XA soomustransportööride esitlus.
Kaitseväe Hollandist hangitud uute Sisu XA soomustransportööride esitlus. Foto: Mihkel Maripuu

Täna võtsid kaitseministeeriumi ja kaitseväe esindajad Lõuna-Afganistanis Kandahari sõjaväebaasis vastu 13 Hollandist hangitud soomukit Sisu XA-188.

«Uued soomukid on turvalisemad nii kuulipilduja operaatorile, juhile kui kogu meeskonnale,» ütles kaitseväe logistikakeskuse ülem kolonel German Kesa, kes kiitis ka uute soomukite varasemast paremat tehnilist võimekust.

Eesti kontingendi ülem Afganistanis kolonelleitnant Viktor Kalnitski kinnitas, et kuna uutel soomukitel on senisest parem soomuskaitse, tunnevad ka sõdurid neis sõites end lahinguväljal kindlamalt.

Täna üle antud 13-st soomukist on üheksa jalaväe transportimiseks, lisaks saab Eesti kontingent enda käsutusse kaks juhtimis- ja kaks meditsiinisoomukit.

Hangitud soomukid vahetavad välja alates 2006. aastast Eesti jalaväekompaniide kasutuses olevad soomukid Sisu XA-180 EST. Selleks transporditakse uued soomukid Kandaharist Camp Bastioni sõjaväebaasi, kus viiakse läbi tehniline hooldus ja paigaldatakse sideseadmed.

Kuni aastani 2015 saab kaitsevägi Hollandist 81 uut soomustransportööri. Uutel soomukitel on varasematest oluliselt tugevam soomus, mis peab vastu kuni 14,5 millimeetrise kaliibriga relvade tulele ning samuti vastupidavam põhjasoomus kaitseks isevalmistatud lõhkekehade ja maamiinide eest.

Senisest enam on kaitstud soomuki kuulipildur, kes kasutab kuulipildujat soomuki seest. Eestisse on praeguseks jõudnud kaks soomukit.

Lisaks annavad hollandlased soomukitele kaasa varuosi, spetsiaaltööriistu ja täiendkoolituse kasutajatele, instruktoritele ning mehhaanikutele.

Sarnasus varasemate soomukitega XA-180 võimaldab uute soomukite sujuvat kasutusele võttu ning lihtsustab remonti ja hooldust.

Hangitud soomukid on toodetud aastatel 1998 ja 1999.

Sisu XA tüüpi soomukid on Soomes valmistatud kuuerattalised jalaväe soomustransportöörid, mis olid algselt mõeldud Soome kaitsejõududele. Soomuki loomisel olid tähtsal kohal kasutusmugavus, lihtne ehitus ning madalad hoolduskulud.

Aastatel 2004 - 2005 ostis Eesti Soomest 60 soomustransportööri XA-180 EST, mis on praegu Scoutspataljoni käsutuses ja NATO operatsioonil Afganistanis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles