Asjatundja annab nõu: kuidas valida kraadiklaasi

, Apotheka proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraadiklaas
Kraadiklaas Foto: SCANPIX

Talvisel ajal peaks kodusesse ravimikarpi kindlasti kuuluma üks korralik kraadiklaas. Kuna elavhõbedaga kraadiklaasi ei tohi euroliidu nõuete tõttu enam müüa, siis tekib ilmselt nii mõnelgi küsimus – milline kraadiklaas valida?

Eestlaste seas on kõige populaarsem endiselt kaenla alt temperatuuri mõõtmine. See tuleneb ajast, mil oli saadaval vaid elavhõbedaga kraadiklaas. Tänapäeval on aga apteekides mitmesuguseid alternatiive.

Valida saab puutetundliku ja puutevabade kraadiklaaside, veekindlate ja taustvalgustusega ning mitmete lisafunktsioonidega termomeetrite vahel. Hinnavahed tulenevadki eelkõige termomeetri lisafunktsioonidest.

Loe kasutusjuhend läbi

Kraadida on võimalik nii kaenla alt, suust, päraku kaudu, vaginaalselt kui ka otsaeest või kõrva kuulmekäigust. Enne kraadimist tuleks kindlasti läbi lugeda uue termomeetri kasutusjuhend, sest erinevatest kohtades mõõtes loetakse palavikuks ka erinevat kehatemperatuuri.

Kaenla alt mõõtes algab palavik 37,4st, laubalt mõõtes 37,5 st, suust mõõtes 37,5st, pärasoolest mõõtes 38,1st ja kõrvast mõõtes 37,6st kraadist. Tasub meeles pidada ka seda, et õuest tulles ei tohiks kohe temperatuuri mõõta, vähemalt pool tundi võiks oodata.

See, milline kraadiklaas valida, sõltub eelkõige vajadustest. Hinnavahed tulenevadki just lisafunktsioonidest – kõik apteegis müüdavad kraadiklaasid on turvalised,  testitud ja usaldusväärsed, seega võib nende tulemustes kindel olla. Kasutada tuleb aga õiget tehnikat – näiteks kaenla alt mõõtes peab kraadiklaas olema korralikult kaenlalohus nahaga kontaktis ja nahk peaks olema eelnevalt kuivatatud.

Elektroonilised kraadiklaasid sobivad ka päraku kaudu mõõtmiseks. Õige kehatemperatuuri saab kätte ka kaenla alt, kuid seal võtab kraadiklaasi soojenemine kauem aega ning pärast esimest piiksatust ei tohi termomeetrit ära võtta. Soovituslik on peale signaali hoida termomeetrit kaenla all ca 1 min lisaks. Samuti ei tohi seda hoida üle kümne minuti.

Kui peres on lapsed, siis väikelaste kraadimiseks on kõige paremad just puutevabad infrapuna otsmikutermomeetrid, millega saab vastuse juba paari sekundiga. Seda tüüpi termomeetrit saab kasutada ka näiteks piimapudeli, koduse temperatuuri või vannivee soojuse mõõtmiseks. Sellise termomeetri puhul soovitatakse teostada kolm järjestikust mõõtmist, et veenduda õiges temperatuuris. Mõnevõrra vale tulemuse võib saada, kui mõõta otsmikult liiga kaugelt.  Laste kraadimiseks sobib hästi ka painduva otsaga digitaalne termomeeter.

Apotheka apteekides on üheks populaarseimaks kraadiklaasiks kullatud otsaga digitaalne termomeeter, mis sobib inimestele, kel on nikliallergia.

Milliseid termomeetreid on apteekides saadaval?

  • Kontaktivaba digitaalne termomeeter Microlife – Puutevabalt, otsmikult mõõtmine. (mõõtmise kestvus ca. 3 sekundit) Skaneeriv tehnoloogia, võimalik mõõta kehatemperatuuri või ümbritsevat keskkonda (näiteks lutipudelis toidu temperatuuri, vannivesi), taustavalgustus ekraanil, palavikualarm ja helisignaal, 30 mälupesa, kliiniliselt testitud, automaatne väljalülitus, komplektis kott ja alus seadme hoidmiseks.
  • Digitaalne termomeeter Microlife Classic – Mõõtmise kestvus suust ja rektaalselt 1 minut, kaenla alt 5-10 minutit. Veekindel, helisignaal ja palavikualarm, viimase näidu mälu, automaatne väljalülitus, tühja patarei näit, patarei vahetamise võimalus. Kaenlaaluse mõõtmise korral tuleb termomeetrit hoida paigal ka peale helisignaali.
  • Digitaalne termomeeter (Kaigert) – soodsaim termomeeter Apotheka apteegis, maksab 3.80 eurot. Mõõtotsikut võib paigutada oraalselt, rektaalselt ja kaenla alla.
  • Lutt-termomeeter Microlife – sobib kuni kolmeaastastele. Kui laps lutti imeb, saab tulemuse kätte viie minutiga. Näit võib olla liiga madal kui laps nutab või hingab kraadimise ajal palju läbi suu. Kui mõõtmistulemus on kõrgem kui 38,5 kraadi, on soovitatav kasutada ka teist termomeetrit.
  • Elektrooniline termomeeter Geratherm Clinic – Purunematu. Loodud kasutamiseks haiglates. 100% veekindel. Puhastatav kõikide üldtuntud desinfektsioonilahustega. Eriti hügieeniline. Kõrge mõõtmistäpsus (+/- 0,1C). Suur displei. Mälu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles