Rakvere noored soovivad suusabussi

Maarja-Liis Orgmets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnavolikogu liige Rannar Vassiljev arutles õpilastega koolikeskkonna teemal.
Rakvere linnavolikogu liige Rannar Vassiljev arutles õpilastega koolikeskkonna teemal. Foto: Meelis Meilbaum

Teisipäeval kogunes hulk Rakvere gümnaasiumi õpilasi aulasse, et arutleda selle üle, mida saaks Rakvere linnas paremaks muuta ja mida teha selleks, et noorte murekohad ka ametnikeni jõuaksid.

Tegemist oli rahvusvahelise neljaetapilise noortealgatuse “Exceed the Wall” ehk “Ületa oma müür” esimese etapiga. Programm pakub noortele alternatiivset eneseväljendusvõimalust – rääkida kaasa kohaliku elu kujundamisel. Toimuvad arutelud, tutvutakse filmitegemise baastõdedega ja valmima peaksid lühifilmid, mis toovad esile kogukonna tugevusi või osutavad probleemkohtadele, pakkudes sealjuures lahendusi olukorra parendamiseks. Toimub kuus arutelu/töötuba, et saada võimalikult lai ülevaade õpilaste arvamustest ja see linnavalitsusele edastada.

Noortealgatuse koordinaator Karl Andreas Sprenk ütles, et talle on oluline küsimus, kuidas noored saaksid oma arvamust kuuldavale tuua. Sprenk on olnud seotud Rakvere gümnaasiumi filmifestivalide korraldamisega ning alati on seal leidunud filme, kus on tõstatatud mõni sotsiaalne probleem. Ent see ei peaks olema ainus võimalus.

Programmi “Extend the Wall” käigus toimus Rakvere gümnaasiumis kaks arutelu: üks gümnasistidele, teine põhikooliõpilastele. Õpilased liikusid kuue teemalaua vahel, teemadeks olid poliitika, tänavaühiskond, koolikeskkond, linnakeskkond, sport ja kultuur, meelelahutus ning vaba teema. Aruteludes osalesid ka linnavalitsuse esindajad.

Arvamusi leidus igasuguseid, näiteks et Rakveres pole piisavalt prügikaste või et bussijuhid on kurjad. Ent leidus ka üsna radikaalseid arvamusi. “Pikk tänav võiks olla nagu vanalinn ja ilma autodeta,” kõlas ühe põhikooliealise neiu plaan.

“Vallimäel võiks olla selline vaatetorn, mis näeb väljast hästi vana välja, aga sees on lift,” oli teise arutelugrupi visioon.

Mitu korda tõsteti esile seikluspargi rajamise idee Vallimäele või Palermosse ning nii mõnigi noor avaldas unistuse korralikust jäähallist või veelgi uhkemast veekeskusest. Selgus ka, et Rakvere tüdrukutel puudub võimalus korvpallitrennis käia.

Kõige menukamaks kujunes aga suusabussi idee, mis sai osalejatelt palju positiivset tagasisidet.

Kuna parasjagu on käimas suusahooaeg ning õpilastel on vaja suuskadega Palermos käia, oleks väga teretulnud, kui liiguks buss, mis kas ainult suusa­varustuse või ka õpilase koos sellega Palermosse kohale viiks. See hoiaks nii õpilaste kui lastevanemate aega kokku.

Arutelupäeva lõpus ütles Karl Andreas Sprenk, et noored oskavad väga hästi üldistusi teha, ent kui küsimustega konkreetsemaks minna, ei osata pahatihti midagi vastata. Aga see, et üldse viitsitakse arutleda, on juba suur samm.

Rakvere linna kultuuri- ja noorsootööspetsialistile Jane Rätsepale tuli üllatusena, et noored ei käi valimas, kuna ütlevad, et pole valdkonnaga kursis ega tea seetõttu, keda valida. “Aga muidugi on noorte hulgas neid, kes viitsivad mõelda, ja on neid, kes ei viitsi,” ütles ta.

Rakvere linnavolikogu liikmele Rannar Vassiljevile on oluline leida üles noorte murekohad ning leida ka lahendus. Ta avaldas arvamust, et linn peaks koolidega tihedamat koostööd tegema, näiteks klassijuhatajate kaudu, kes noortele linna plaane tutvustaksid.

Samuti arutelupäeval osalenud MTÜ Tarvanpää Seltsi tegevjuht Kaoke Kärdi ütles, et need noored, kes tegelevad aktiivselt huvitegevusega, on ka agaramad ideede väljapakkujad. “Kes teeb, see jõuab,” oli ta veendunud ning tõi välja, et need õpilased, kes ütlesid, et nende hobiks on magamine, ei osanud enamasti linna arengu vallas midagi tarka öelda.

Kärdi sõnul ilmnes meelelahutuse teemal arutledes, et Rakvere kultuurimaastik võiks noorte arvates olla ühtsem. Rakveres võiks olla üks korralik kontserdimaja. Paljud noored ütlesid, et nad ei tuleks pärast kõrgkooli lõpetamist oma perega Rakverre elama just põhjusel, et siin puudub see “miski”, mingi ühendav kultuurne lüli.

Kuigi pika päeva jooksul tõid õpilased välja kõiksugu murekohti ja probleeme, jäi ruumi ka positiivsele. Viimastel aastatel Rakvere linna Keskväljakut kaunistanud jõulupuud said nii kiita kui laita, ent üldiselt oldi arvamusel, et need muudavad linnapilti omapärasemaks ja mõjuvad linna atmosfäärile positiivselt. “Rakvere linn on võrreldes teiste Lääne-Virumaa linnadega väga hästi arenenud,” avaldas üks tüdruk arvamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles