Suurimat populaarsust naudib Reformierakond

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Reformierakonna vapiloom orav.
Pildil Reformierakonna vapiloom orav. Foto: Sünne Mikson

Isegi kui sisse arvestada küsitluste paaripunktiline veavõimalus, oleks Reformierakond äsjase küsitluse järgi märtsikuiste valimiste võitja. Keskerakonna järel võitlevad edetabeli kolmanda koha eest IRL ja sotsid.

Kui oktoobrikuus näitas Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud küsitlus üle hulga aja, et kaks suurt – Keskerakond ja Reformierakond – on ühel pulgal, siis novembris on Reformierakond taas viieprotsendilise edumaa saavutanud.

Turu-uuringute ASi tegevjuht Tõnis Stamberg tõdes, et oravapartei teiste eest ärarebimist näitavad kõik küsitlused. «Reformierakond juba teostab oma kampaaniat ja kõik trumbid on nende käes, sest raskel ajal tehtud valusad otsused on end ära tasunud ja me saame oma eelarvega hakkama,» ütles Stamberg. «Nad rõhutavad igal võimalikul juhul, et sama joont kavatsetakse jätkata, mingeid murdepunkte ei tule ja üheks nende valimissõnaks saab kindlasti stabiilsus.»

Stambergi sõnade kinnitusena alustas Reformierakonna peasekretär Kristen Michal oma kommentaari just stabiilsuse teemal. «Inimeste püsivalt kõrge toetus valitsusele näitab, et hinnatakse seda tööd ja otsuseid, mida on tehtud kriisist väljumiseks ja stabiilse majanduskasvu saavutamiseks,» ütles ta. «Vaid stabiilsele majanduskasvule saab toetuda paremate avalike teenuste pakkumine, näiteks lastega peredele, või Põhjamaade kvaliteediga haridus, turvalisus laiemalt või pensionide tõus.»

Michal loodab, et lähikuudel hoogustuv valimiskampaania ei too kaasa populismilainet ja jõutakse sisuliste debattideni. «Reformierakond on näidanud eeskuju, andes viimastel kuudel avalikuks aruteluks majanduse, energeetika, transpordi, perepoliitika, sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna korraldamise ideed. Sama ootaks ka teistelt – sisulisi programmilisi ideid, kuidas saavutada Eesti stabiilne areng ka tulevikus,» ütles Michal.

Kõigi küsitluste puhul on Reformierakond oma kommentaarides rõhutanud, et nende hea reitingu taga on kogu valitsuse töö. Ometi ei avalda see mõju Isamaa ja Res Publica Liidu toetusprotsendile. «Omavahelisest võitlemisest olulisem on hetkel see, et valimispäeval läheks valima ka see suur osa inimestest, kes ei ole oma otsust veel langetanud,» leidis IRLi poliitikasekretär Margus Tsahkna. Novembris oli neid kokku veerand küsitletuist. «Selleks tuleb neile inimestele eelseisvatel kuudel välja pakkuda teemad, mis neid puudutavad,» ütles Tsahkna.

IRL korraldas sügisel üle-eestilise küsitluse, milles nad katsetasid oma lubadusi ja uurisid eestimaalaste eelistusi. «Emapalk ja tasuta kõrgharidus peaksid küll kõigile meie inimestele olulised olema ja huvi pakkuma,» arvas Tsahkna.

Hiljuti juhti vahetanud sotsiaaldemokraadid, eriti Sven Mikseri selja taga olnud parteiliikmed, lootsid kiirele tõusule ka toetustabelites, ehk isegi IRList ette rebida. «Nii kiiresti need numbrid ei muutu,» tõdes Tõnis Stamberg. Ometi on väike tõus sotside toetuses toimunud.

Üksikkandidaadi poolt oleks oktoobris andnud hääle seitse protsenti, novembris kasvas nende inimeste hulk üheksa protsendini. Keskerakond on populaarseim pensionäride (26 protsenti) ja muulaste (55 protsenti) seas. Sotsidel on kõrgharidusega inimeste seas 17-protsendiline toetus, tabelit juhib aga siingi Reformierakond 25 protsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles