Kohus langetab otsuse Concorde´i lennukatastroofi asjus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süttinud Air France´i Concorde.
Süttinud Air France´i Concorde. Foto: SCANPIX

Pariisi kohus langetab otsuse Prantsuse lennundusettevõtet Air France´i kümne aasta eest tabanud ja 113 inimelu nõudnud Concorde´i katastroofi asjaolude kohta.

Kohtuprotsessil süüdistatakse USA lennundusettevõtet Continental tahtmatus tapmises, kuna väidetavalt põhjustas 2000. aasta 25. juulil aset leidnud Concorde´i õnnetuse varem startinud Continentali lennuki DC-10 küljest stardirajale pudenenud metallitükk, mis lõhkus Concorde'i rehvi, millele omakorda järgnes kütusepaagi purunemine, vahendas BBC.

New Yorki suunduma pidanud Concorde kukkus alla kohe pärast õhku tõusmist Pariisi Charles de Gaulle'i lennuväljalt. Õnnetuse tagajärjel hukkus 113 inimest, kellest enamik olid Saksa turistid, kes olid teel New Yorki, et alustada läbi Kariibi mere kuurortide ja Panama kanali kulgevat kruiisireisi Ecuadori. Neli inimest hukkus ka Pariisist põhja pool asuva Gonesse`i linna Relais Bleu hotellis, millele lennuk langes.

Lisaks firmale on kohtu all ka kaks Continentali töötajat: mehhaanik John Taylorit ja lennufirma hooldusametnik Stanley Fordi süüdistatakse ettekavatsemata ning hooletusest tingitud mõrvas. Lisaks neile on esitatud süüdistus veel kolmele Prantsuse ametiisikule, kes ei suutnud tagada saatuslikult lõppenud lennureisi turvalisust.

Kõiki viite kohtu all olevat eraisikut ähvardab süüdimõistmise korral väiksem rahatrahv või tingimisi vanglakaristus, Continentalile võidakse aga määrata 175 000 euro suurune rahatrahv.

Continental eitab, et katastroofi põhjustanud metallitükk pärines just nende lennukilt ning süüdistab õnnetuses Air France´i. Viimane on ohvrite lähedastele maksnud 100 miljonit eurot valuraha ning võib Continentali süüdimõistva otsuse korral nõuda USA ettevõttelt selle raha kompenseerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles