Tallinn ja Riia jagavad vanima jõulukuuse püstitaja au

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajaloolane ja Tallinna linnapea nõunik Jüri Kuuskemaa võttis täna Riia Turismiarenduskeskuse direktorilt Gastons Neimansilt Mustpeade Majas vastu sümboolse jõulupuu.


Kingitusega tahavad lätlased rõhutada oma väidet, et Euroopa esimene jõulukuusk püstitati just Riias 500 aastat tagasi. Tallinn on seni pidanud ennast esimese jõulukuuse püstitajaks ning ajalooline sündmus olevat aset leidnud aastal 1441.

Kuuskemaa sõnul pole mõtet lätlastega vaielda, kas esimene jõulupuu pandi püsti Riias või Tallinnas, sest igal juhul tegi seda vanal Liivimaal mõlemas linnas tegutsenud Mustpeade vennaskond.

«Me ei peaks tegema suuremat tüli sellest, kui Riiast on teated jõulukuuse kohta aastast 1510 ja Tallinnast ligikaudu 1441. Me võime seista lätlaste kõrval ja öelda üheskoos kogu Euroopale, et meie Mustpeade vennad siin vanal Liivimaal kujundasid niisuguse ilusa tava panna Kristuse sünnipäevaks jõulukuusk linnaväljakule püsti. Meie siin vanal Liivimaal oleme teile selle ilusa kombe loonud,» ütles Kuuskemaa.

Samas kinkis ta Neimansile kunstnik Helmet Raja disainitud kuuseehte, kus on ikkagi kirjas Tallinn ja 1441. aasta. Neimans omakorda andis koos kuusega Tallinnale üle kunstipäraselt kujundatud üriku, kus on kirjas Riia kui jõulukuuse esmapüstitaja Euroopas.

Riias on koos jõulupuu juubeliga käivitatud suurejooneline kampaania ning vermitud isegi vastav juubelimünt. Tänavu ehitakse seal jõulupuud kõikidel linna suurematel väljakutel ning kultuuri- ja ostukeskustes. Kõige suurem ja uhkem kuusk aga asub Raekoja platsil otse Riia Mustpeade maja vastas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles