Erki Tamm: Toidupanga mündikampaania aitab peresid kitsikusest

, Eesti toidupanga ekspertkomitee esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erki Tamm.
Erki Tamm. Foto: PP

Majanduslikult soodsatel aastatel oleme unustanud toiduabi, mis 1990-ndate alguses välismaalt Eestisse voolas ja üleminekuajal paljud näljaohust päästis. Majanduskriis on aga ligi 100 000 inimest Eestis taas kitsikusse viinud ja räägitakse 20 000 lapsest, kes ei saa kõhtu täis süüa.

Tänulikkus saab häbist võitu

Kriisist puutumata ei ole jäänud Pärnumaa inimesedki. On fakt, et veel paar aastat tagasi oli Pärnumaal toimetulekutoetuse saajate hulk mitu korda väiksem kui praegu. Mõtlema paneb tööpuuduse kasv, mis tähendab seda, et ühtäkki on suur hulk peresid kaotanud sissetulekuallikatest kas ühe või kõik ja väljapääsu olukorrast ei paista.

Sama on toimunud kõikjal Eestis: märtsis loodud Eesti toidupanga abipaki järele tulijad pole asotsiaalid, vaid elumuutustes töö kaotanud inimesed või üksi lapsi kasvatavad emad. Silmad häbelikult uitamas, annavad nad allkirja tunnistuseks paki kättesaamise kohta.

Kaasavõetud kilekotti lähevad jahu ja nuudlid, suhkur, õlipudel, leib ja sai. Kuid häbist saab võitu tänulikkus, kui peale tavalise kõhutäite saab koju viia ananassi või apelsine.

“Toiduabipakk tähendab mulle palju,“ kirjutab abi saanud üksikema. “Vahel ei ole raha lapsele süüagi osta. Just puuvilju ei jõua osta, aga lapsel on ju ka neid vaja. Ise võid olla söömata, aga mitte laps. Tänu toidupakile on talle vähemalt millestki süüa teha.”

Toidupank saab jagatava toidu annetusena tootjatelt, hulgimüügifirmadelt, kaubanduskettidelt, eraisikutelt ja mõni kord aastas korraldatavatest toidukogumise kampaaniatest. Olenemata positsioonist, on toetajad inimesed, kes tunnevad kaasvastutust raskustes inimeste abistamisel.

Annetada kroonimündid

Toidupank tegutseb mitmel pool Eestis ja Pärnuski ning igal nädalal abistatakse umbes 200 peret. Toidupanga abi saavad kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötajate teavituse alusel inimesed, kelle sissetulek jääb alla 1000 krooni kuus pereliikme kohta. Abipakid pannakse kokku kümnete vabatahtlike abiga ja need jagatakse laiali koostöös mittetulundusühingute ja sotsiaaltööorganisatsioonidega.

Kutsume teid appi, et just praegusel raskel ajal kiiresti laiendada toiduabisüsteemi muudesse Eesti piirkondadesse. Abi ei vaja ainult Tallinna, Tartu ega Pärnu inimesed.

Kõige lihtsam viis sellele kaasa aidata on annetada oma kroonimündid toidupanga kogumisanumatesse. Pärnumaal on need paljudes paikades juba üleval. Annetatud mündid aitavad loodavatele toidupankadele muretseda igapäevaseks toimimiseks vajalikke laoruume ja -mööblit, toidukaste ja transpordivahendeid.

Kuid ainuüksi müntide toel toidupanka Eestis üles ei ehita. Eelkõige on hea idee ellurakendamiseks tarvis hea tahtega inimesi ja MTÜsid, kes on valmis võtma oma kodulinnas või maakonnas toidupanga rajamise ning iganädalase toidujagamise organiseerimise enda kanda. Stabiilseks tööks läheb aga neil omakorda vaja häid koostööpartnereid - hulgifirmasid, kauplusi ja tootjaid, kes oleksid valmis abivajajatele iga nädal toiduaineid annetama.

Loodame, et teil jätkub julgust ja jõudu meiega koos toidupanka üles ehitama tulla, et aidata oma kõrval neid inimesi, kes abi väga vajavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles