Viini kohus karistas ärimeest jahtide müügi pärast Kim Jong-ilile

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liidri Kim Jong-ilil ja tema poja Kim Jong-uni piltide põletamine Soulis 7. detsembril.
Põhja-Korea liidri Kim Jong-ilil ja tema poja Kim Jong-uni piltide põletamine Soulis 7. detsembril. Foto: SCANPIX

Viini kohus mõistis austerlasest ärimehe süüdi jahtide müümises, mis oletatavasti olid mõeldud Põhja-Korea liidrile Kim Jong-ilile.

Kohus karistas meest 3,3 miljoni euro suuruse trahviga, teatas kohtu esindaja Christian Gneist täna Reutersi vahendusel.

Lisaks määrati mehele 9-kuuline tingimisi karistus Põhja-Korea vastu suunatud kaubandusembargo rikkumise pärast. ÜRO julgeolekunõukogu on nimelt kehtestanud Põhja-Korea vastu suunatud sanktsioonid, mille põhjuseks on riigi tuumaprogramm.

Kohtu teatel põhines trahv jahtide müügist saadud summal. Itaalia politseil õnnestus panna eelmisel aastal tehingule siiski käsi ette.

Prokuröride oletusel olid jahid mõeldud Kim Jong-ilile sünnipäeva kingituseks.

Lisaks kahe jahtlaeva hankimisele süüdistasid prokurörid meest plaanis toimetada Põhja-Koreasse kaheksa Mercedes-Benz S-klassi autot ja muusikariistu (muu hulgas tiibklaver Steinway).

Mees tunnistas end süüdi. Samas selgitas austerlane, et tal pole tuumapommiga mingit pistmist, ka ei huvitu ta poliitikast. Oma sõnul on ta lihtsalt ärimees.

Austerlane ostis jahid Itaalia firmalt Azimut-Benetti, mis tegi politseiga tihedat koostööd. Paaditootjat kuriteos ei kahtlustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles