Põhja-Korea tulistas taas suurtükkidest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA admiral Mike Mullen ja Lõuna-Korea kindral Han Min-koo täna Soulis.
USA admiral Mike Mullen ja Lõuna-Korea kindral Han Min-koo täna Soulis. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea tulistas täna suurtükkidest kahe Korea vahelise piiri lähistel, Souli oletusel oli tegemist õppusega.

Teave suurtükipaukude arvu kohta on ebaselge. Reuters tsiteerib ühte Lõuna-Korea sõjaväelast, kelle väitel tulistas Põhja-Korea kella 9 paiku mitu mürsku. BBC andmetel tulistati üks või kaks mürsku.

Ükski mürsk Koreade piiri ei ületanud, kuid valitsus uurib intsidenti, rääkis Lõuna-Korea presidendi Lee Myung Baki kantselei ametnik telefonis, kinnitades uudisteagentuuri Yonhap ja YTN teateid, vahendas Bloomberg.

Yonhapi andmetel tulistas Põhja-Korea lõunanaabrile kuuluva Baengyeongi suunas ja seda tõenäoliselt õppuse käigus. Nii väitis Lõuna-Korea presidendikantselei esindaja, kes oma nime avaldada ei tahtnud.

Pinged Korea poolsaarel suurenesid 23. novembril, mil Põhja-Korea avas suurtükitule Kollases meres asuva Yoenpyeongi saare pihta. Tookord sai surma neli lõunakorealast.

USA staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Mike Mullen viibib praegu Lõuna-Koreas, kus peab nõu sealsele sõjaväejuhtidega. Uudisteagentuuri AP andmetel kohtusid admiral Mullen ja kindral Han Min-koo täna hommikul suletud uste taga.

Arvatavasti arutati variante, kuidas hoida ära Põhja-Korea võimalikke agressioone, kuid ametnik AP-le detaile ei avaldanud.

Reutersi andmetel leppisid sõjaväejuhid kokku edasiste ühisõppuste korraldamises Korea poolsaare lähistel.

USA president Barack Obama kavatseb järgmisel nädalal saata diplomaadi ja kolm Aasia spetsialisti Hiinasse, et pidada nõu Korea poolsaare teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles