Suur sula ei ähvarda kalapidu ära jätta

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et «Kalafesti» tegijad ei kavatsenud majanduslikel kaalutlustel üritust tänavu ette võtta, on see nüüd mittetulundusühingu Viljandi Paadimees kanda. Vaadates sulavaid kaldaid, tõotabki kalapeol paate vaja minna.
Et «Kalafesti» tegijad ei kavatsenud majanduslikel kaalutlustel üritust tänavu ette võtta, on see nüüd mittetulundusühingu Viljandi Paadimees kanda. Vaadates sulavaid kaldaid, tõotabki kalapeol paate vaja minna. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eile lõuna ajal käisid kümne päeva pärast teoks saava kalapeo korraldajad mööda Viljandi järve jääd ja kallast olukorda üle vaatamas. Kuigi suure sula tõttu on kaldad juba vees, pole nende kinnitust mööda peo ärajätmiseks põhjust.    

Kes tahab kuivalt jääle pääseda, peab kasutama sildade abi, sest veeks sulanud lumi on kaldaääred vallutanud. Kalapeo korraldaja Gert Elmaste rääkis, et vee all on ka jää, aga sellest on vähe kasu. Nagu on vähe kasu ka 15–27 sentimeetri paksusest jääst järve keskel, sest plusskraadid järjest raskendavad sellele ligipääsu.  

«Jääl paksust iseenesest on, nüüd tuleb lihtsalt pöialt hoida, et prognoos näitaks mingit miinust. Kui plussi edasi laksab, peame teisel moel midagi välja mõtlema. Praegu mõtlemegi,» ütles eile koos kaaskorraldajaga järve ääres mõtteid mõlgutanud Elmaste.

Üks võimalus on tema sõnul näiteks see, et püüdmise asemel tuleb kala rohkem kaldal süüa. Kuigi kalapeo kuupäeva oleks võimalik ka edasi lükata, pole see Elmaste sõnul kuigi otstarbekas, sest ka siis ei pruugi loodetud miinuskraade tulla. Pidu tuleb ühel või teisel kujul aga kindlasti. Tema sõnul on kalamehed küll piisavalt hullud, et igasugusele jääle minna, aga samas tuleb arvestada ka turvalisusega. 

Eile Viljandi järvel õngitsenud Ove Org rääkis, et talle ei meeldi rahvamassiga õhukesele jääle mineku mõte. Seda enam et eelmisel aastal oli ta Viljandi järve jääst läbi kukkunud. Rahus ja vaikuses kalapüüki nautiv Org tõdes, et jää pole kuigi paks. Kalda lähedal, kus tema auke puuris, oli see vaid umbes 12 sentimeetrit. Kalameeste seas ringlevat aga nali, et jääle tohib minna siis, kui see varest kannab. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles