Kümme asja, millest edukad inimesed keelduvad

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas vaatate vahel oma edukaid ja produktiivseid sõpru-tuttavaid ning imestate, kust nad küll kõik selle jaksu ja energia võtavad? Marc Chernoff, kes on eduka veebisaidi marcandangel.com taga ning tuntud kui äärmiselt tubli autor ja koolitaja, kes jõuab palju, paljastab edukate inimeste saladused.

  1. Nad keelduvad ootamast. Jah, planeerimine on oluline osa sellest, et plaanid õnnestuksid ja kõik läheks nii väheste apsudega kui võimalik, ütleb Marc, et ei tasu ka niisama passima jääda. «Sel hetkel, kui sa hakkad tegutsema (panema sõnu kirja, jagama ideid), hakkad sa saama väärtuslikku tagasisidet, mis lõpuks aitab kaasa su originaalidee teostumisele.»
  2. Nad keelduvad mängimast süüdistamismänge. Sa kas kontrollid olukorda või kontrollib olukord sind. Sa kas võtad oma elu eest vastutuse või teeb seda keegi teine. Süüdistamine on lihtne viis vastutusest kõrvale hiilimiseks, aga süüdistamine pole produktiivne. Süüdistamisele kulutatav energia lükkab sind eemale tõelisest eesmärgist.
  3. Nad keelduvad võtmast suurema ampsu, kui suudavad korraga närida. Meile kõigile meeldib mõelda suurelt. See ei ole iseenesest halb asi, kuid on miski, mis võib tekitada meis hirmu edasiliikumise ja ebaõnnestumiste ees. Teisisõnu: me kipume oma projekte üle mõtlema, kuni need lõpuks tunduvad keerulisemad, kui nad tegelikult on – ning nii me leiame ettekäände venitamiseks. Proovi enne idee väiksemal mõõtkaval läbi ning liigu siis edasi. Alguses pole oluline, palju sa teed – on oluline, et sa üldse teed.
  4. Nad keelduvad teesklemast, et neil peab alati õigus olema. Et olla pikemas plaanis edukas, pead sa olema valmis väiksemas plaanis ebaõnnestuma. Sa pead võtma seisukohti, esitama teooriaid, neid katsetama ning olema valmis, kui need osutuvad valeks. Just katse-eksituse-meetodil saab teada, mis tegelikult töötab, ning õige lahenduse avastamine on olulisem kui see, et sul oleks alati õigus.
  5. Nad keelduvad eesmärkidest kõrvale kaldumast. Sa pead olema pühendunud ja järjekindel, aga sa jõuad eesmärgini vaid samm sammu haaval. Selleks on oluline jääda oma eesmärkidele kindlaks.
  6. Nad keelduvad negatiivsele keskendumast. Keskendu teadlikult positiivsele! Uuringud on tõestanud, et aju töötab palju paremini, kui me ei keskendu negatiivsele või isegi mitte neutraalsele, vaid ainult positiivsele.
  7. Nad keelduvad väikesi võite ignoreerimast. Väikesed võidud on need, mis meid lõpuks eesmärgini viivad. Suured probleemid toovad kaasa pideva töö ning me peame pidevalt asjadele loominguliselt lähenema. Kuidas hoida end hetkes? Tuleb tähistada väikesi võite!
  8. Nad keelduvad teadlikult ebaefektiivsed olemast. Vahepeal peame investeerima aega, et aega säästa. Mõelge sellele … Sa teed iga päev rutiinseid tegusid. Kas on ehk viis, kuidas sa saaksid neid veel efektiivsemalt ja ajasäästlikumalt teha?
  9. Nad keelduvad kõigile ja kõigele jah ütlemast. Sa pead harjutama ei ütlemist, isegi kui see sulle võõras tundub. Produktiivne aeg ja energia pole lõputud ning sa pead õppima oma ressursse kaitsma. Pea meeles, et sa ei pea alati igale pakkumisele jah ütlema, kui see on takistuseks su muude eesmärkide poole pürgimisel.
  10. Nad keelduvad uskumast, et vahel harva ei või reegleid murda. Jah, kõik ülaltoodud reeglid on head ja õiged, aga neid tasub järgida vaid siis, kui need sulle sobivad. Sa pead oskama reegleid oma olukorrale kohandada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles