Tarmo Stokkeby: julged teha, julge ka tunnistada

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Stokkeby.
Tarmo Stokkeby. Foto: Margus Ansu

Ei ole kellelegi ilmselt võõrad politsei abipalved, kus otsitakse ühe või teise avarii pealtnägijaid. Enamast on neil puhkudel süüdlane sündmuskohalt lahkunud, jättes endast maha suure hulga segadust. Selline käitumine pole mitte ainult äärmiselt taunitav, vaid ka karistatav.

Iga päev registreerib politsei liiklusõnnetusi, mille süüdlane on sündmuskohalt lahkunud. Õnneks kaasneb selliste õnnetustega enamasti vaid materiaalne kahju parklates või tänavatele pargitud sõidukitele. Kuid ka niinimetatud plekimõlkimiste puhul on olemas kannataja. Maanteel, kus kiirused on märkimisväärselt suuremad, on hooletuse ja mõtlematuse tagajärjed mõistagi kordades rängemad.

Politsei kulutab palju jõudu ja raha, et tegeleda inimeste hoolimatuse ja arguse tagajärgede registreerimise ja menetlemisega. Lapsepõlves õpetasid ema ja isa ikka, et kui julgesid teha, siis julge ka tunnistada. Autojuhid, palun mõelge: täna sõitsite otsa teise inimese sõidukile ja arvates, et kõrvalistele silmapaaridele jäi tegu märkamatuks, otsustasite õnnetusest teatamata lahkuda. Homme võib olla aga päev kui sinu pargitud sõidukile otsasõitja talitab samamoodi. Milleks tekitada ülearust segadust nii endale kui teistele? Korrektne lahendusviis säästaks nii aega kui ka raha.

Taoliste juhtumite puhul, peaks õnnetuse põhjustaja andma juhtunust teada politseile, kes aitab leida teise sõiduki omaniku. Sündmuskohal vormistatakse vastav dokument ning osapooled saavad seejärel pöörduda oma kindlustusseltsi poole, kes aitab asjad korda ajada – niisama lihtne see ongi.

Kuni aga argus ja ükskõiksus kaasliikleja vara suhtes on endiselt paljude autojuhtide jaoks normiks muutnud, soovitab politsei parkida oma sõiduk kaamerate vaatevälja või paigaldada sõidukile pardakaamera. See võimaldab politseil hiljem õnnetuse põhjustaja hõlpsamini tuvastada.

Lisaks sellele, et liiklusõnnetuse sündmuskohalt lahkumine ja sellest teatamata jätmine juba ise on taunimisväärne, siis on see ka karistatav. Hoolimatuse eest võib olla karistuseks nii 1200 euro suurune rahatrahv, arest või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmine kuni aastaks.

Liikluses on märksõnadeks ikka tähelepanelikkus, hoolivus ja üksteisega arvestamine. Seda silmas pidades ei pea keegi oma tervise ja varaga riskima ja ka politsei ei pea karistust meelde tuletama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles