Vahetus Eesti meeskond piirivalve ühisoperatsioonil Kreekas

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Sel nädalal naasis Kreekast rahvusvaheliselt piirivalveoperatsioonilt neli politsei- ja piirivalveameti töötajat ning veebruari alguses suundus Kreekasse uus seitsmeliikmeline Eesti ametnike rühm.

Praegu panustab Eesti Frontexi ühisoperatsioonidesse lisaks Kreekale ka Bulgaaria-Türgi piiril, kus on abiks kaks Eesti piirivalveametnikku.

Kokku on tänavu planeeritud 85 ametniku lähetamist erinevatele Frontexi ühisoperatsioonidele Euroopa riikides. Kõige enam ametnikke osaleb ühisoperatsioonides Bulgaaria-Türgi maismaapiiril. Samuti abistatakse Kreeka-Türgi merepiiri valvamisel ning Itaalia merepiiri kontrollimisel.

Eesti osaleb Euroopa Liidu välispiiride kaitsel ka tehnikaga. Sarnaselt mullusega toetatakse Bulgaariat piirivaatlustehnikaga ja CO2 mõõturitega. Kreeka ühisoperatsioonidel osaleb PPA patrull-lennuki ja paadiga. Lennuk viibib tänavu operatsioonil ühe kuu ning patrullpaadiga osaletakse piiri valvamisel Vahemerel kokku neli kuud.

«Lisaks piirivalve toetamisele vajavad rändesurve tõttu kriisi sattunud liikmesmaad ametnikke ka varjupaigamenetluse esmatoiminguteks, sisserändajate registreerimiseks ja sõrmejälgede võtmiseks,» ütles PPA integreeritud piirihalduse büroo juht Helen Neider-Veerme. Selleks lähetab PPA  tema sõnul aasta esimeses kvartalis EL lõunapiirile appi ka ametnike reservrühma.

«PPA panus ühisoperatsioonidesse sõltub eelkõige liikmesriikide vajadustest. Eestile on tähtis saada ühisoperatsioonides osalemisega kogemusi kriisikolletes tegutsemisel. Samuti anname oma panuse rändekriisi lahendamisse,» ütles ta.   

Frontex on Euroopa Liidu liikmesriikide välispiiril tehtava operatiivkoostöö juhtimise Euroopa agentuur ja Eesti piirivalve peamine koostööpartner EL tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles