Otseülekanne: kodanike hääl Euroopa põgenikekriisis (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud.
Põgenikud. Foto: SCANPIX

Kolmapäeval, 10. veebruaril korraldab Avatud Eesti Fond avaliku arutelu, millel otsitakse vastust küsimustele, kuidas saavad kodanikud Euroopa põgenikekriisis oma sõna sekka öelda ning kas nende häält kuulatakse.

«Põgenikekriis on esitanud Euroopale väljakutse, mida saab lahendada vaid paljude osapoolte koostöös. Avatud Eesti Fond soovib lahendusele lähemale nihkumiseks nihkumiseks pakkuda elavat arutelu, tuues kokku poliitikud, eksperdid, vabakondalsed ja teemast  huvitatud inimesed,» selgitas Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam arutelupäeva «Kodanike hääl Euroopa põgenikekriisis – kes meid kuulab, kes meid esindab?» tagamaid. 

Nordic Hotel Forumis kolmapäeval, 10. veebruaril kell 10 algava arutelupäeva esimeses pooles kohtuvad Euroopa Parlamendi saadik Marju Lauristin, riigikantselei Euroopa Liidu asjade direktor Klen Jäärats, Sisekaitseakadeemia täiendusõppe keskuse juhataja Kert Valdaru ja riigikogu liige Mart Nutt (Isamaa ja Res Publica Liit).

Arutlusele tuleb see, milline roll ja võim on erinevatel euroliidu institutsioonidel põgenikekriisi lahendamisel; kas Euroopa kodanike häält on ikka lahenduste kujundamise protsessis kuulda ning kas põgenikekriis pole tegelikult samaaegselt ka kommunikatsioonikriis. 

Teine aruteluring keskendub lahenduste leidmisele ja kodanike kaasamisele. Küsitakse, missuguseid õppetunde on põgenikekriis andnud kodanike poliitikas osalemise kohta, mida on kodanikel ja neid esindavailt europarlamendi saadikuilt teineteiselt õppida ning mida tuleks kodanikel, vabakonnal ja poliitikutel teha, et jõuda üheskoos lahenduste ja mõjusa osalemiseni.

Arutelu suunavad Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand, liikumise Sõbralik Eesti esindaja Maarjo Mändmaa ja Riigikogu liige Oudekki Loone (Keskerakond). 

Lisaks kohapealsetele aruteludele võetakse reaalajas ühendust ka teiste Euroopa vabaühendustega, et kuulda nende kogemustest kodanike ja poliitikakujundajate omavahelisest koostööst põgenikekriisi lahendamisel.

Päeva juhib SpeakSmarti moderaator Anna Karolin, arutelud on ingliskeelse sünkroontõlkega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles