Ossinovski saatis HIV erikomisjoni loomiseks riigikokku toetuskirja

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Eesti kõrgeima HIV levikuga riik Euroopa Liidus.
Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Eesti kõrgeima HIV levikuga riik Euroopa Liidus. Foto: Liis Treimann

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski saatis eile pärastlõunal riigikogu põhiseaduskomisjonile toetuskirja, et viimastel päevadel palju räägitud HIV-ennetuse probleemkomisjon ikkagi moodustataks.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimehele Kalle Laanetile adresseeritud e-kirjas teatab sotside juht Jevgeni Ossinovski, et Eesti on jätkuvalt Euroopa Liidus esikohal uute HIVi juhtude poolest (mullu oli 270 juhtu) ja nakkus levib viimastel aastatel enam seksuaalsel teel ja vanemates vanuserühmades. Lisaks on Eestis jätkuvalt ELi kõrgeim näitaja narkootikumide üledoosidest põhjustatud surmade osas (84 surma eelmisel aastal).

«Leian, et laiapõhjaline poliitiline tähelepanu nimetatud probleemidele elavdaks avalikku diskussiooni eelkirjeldatu osas ja aitaks kaasa lahenduste leidmisele,» kirjutas Ossinovski.

Minister lisas, et riigikogu probleemkomisjon aitaks ühendada ministeeriumid, spetsialistid, huvigrupid ja teised olulised osapooled, kelle omavahelise koostöö tulemusena suudab riik senisest efektiivsemalt võidelda nii HIV epideemia kui ka narkomaania levikuga.

Mullu 28. oktoobril algatati riigikogus eelnõu probleemkomisjoni moodustamiseks, mille ülesandeks on analüüsida Eesti narkopoliitikat ja HIV ennetustegevusi ning pakkuda lahendusi, mis vähendaksid radikaalselt narkosurmade arvu ja HIV levikut, paneksid piiri narkokuritegevusele ning tagaksid riigi juhtimisel efektiivse sõltuvusravi.

Probleemkomisjonide moodustamise eelnõud läbisid riigikogus esimese lugemise mullu novembris, kuid teisele ja viimasele lugemisele pole need jõudnud. Esimese lugemise järel pole eelnõusid arutanud isegi veel põhiseaduskomisjon.

Suurbritannia, Soome ja USA suursaadikud tegid esmaspäeval riigikogule pöördumise, kus kutsusid Eestit üles viimaks ometi HIV epideemia ulatust tunnistama ja looma probleemi lahendamisele pühendunud erikomisjoni.

Postimees kirjutas, et probleemkomisjonide loomine nii narkopoliitika ja HIV ennetustegevuse analüüsimiseks ja tõhustamiseks kui ka soolise võrdõiguslikkuse probleemide läbitöötamiseks on jäänud parlamendis toppama Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) vastuseisu tõttu.

Komisjoni esimees Kalle Laanet nentis, et eelnõud on jäänud seisma, põhjuseks ühe koalitsioonipartneri – IRLi – vastuseis. «Kuna konsensust ei ole, siis on väga keeruline neid otsuseid ellu viia. Üldpõhimõte on see, et koalitsioonis tehakse asju konsensuslikult,» ütles Laanet Postimehele ja kinnitas, et lahendus on vaja leida ja seetõttu jätkatakse kompromissivõimaluste otsimist.

IRL teatas mullu detsembri alguses, et ei pea alaliste komisjonide ja töörühmade kõrvale mitme uue komisjoni moodustamist mõistlikuks. «Asi pole selles, et tegemist poleks meie jaoks oluliste muredega ühiskonnas, asi on meetodites,» märkis erakonna fraktsiooni esimees Priit Sibul komisjonile saadetud kirjas.

Ta viitas riigikogu kantselei hinnangule, mille kohaselt läheb ühe komisjoni töö aastas maksma umbes 50 000 eurot, ning toonitas, et tegu pole sugugi nii ajutiste komisjonidega, kui esialgu võib paista. «Tõenäoliselt HIV ja võrdõiguslikkuse kitsaskohti ei suudeta Eestis paari aastaga lahendada ning seetõttu kestavad need komisjonid selle koosseisu lõpuni ehk enam kui kolm aastat,» kirjutas Sibul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles