Avandi: Ma ei tituleeri ennast kindlasti profilauljaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Avandi
Märt Avandi Foto: Kristjan Sulõnd

Alates tänasest(neljapäevast) alustavad jõulutuuriga Märt Avandi ja Liisi koikson. Postimees.ee uuris Märt Avandilt algava tuuri kohta.

Teisipäeva õhtul oli teil Liisiga mitteametlik kontsert Arukülas, kuidas see läks?

Meil ei olnud õrna aimugi, kuidas rahvas seda vastu võtab, mille kallal me oleme pusinud ja mis meile endale huvi pakub. Aga see toimis ja töötas väga hästi.  Rahvas oli väga rahul ja tõusis koguni lõpus püsti.

Kuidas selline pakkumine sinuni jõudis?

See pakkumine tuli juba suvel. Ma ei mõelnud kaua, Liisi mulle väga meeldib, see mida ta teeb ja kuidas mõtleb, on väga sümpaatne. Me klapime väga hästi. See oleneb ikka inimeset, mitte lähtuvalt sellest, kas üldse jõulukontserte teha või mitte. Pigem ikka kellega, ja Liisiga - suurima heameelega.

Mille poolest erineb teie jõulutuur teistest, mis hetkel toimuvad? Millised laulud kõlavad?

See erineb peamiselt selle poolest, et need pole klassikalised jõululaulud, vaid lastelaulud. Me oleme üritanud valida laule, mis ei ole niivõrd tuntud ja teatud. Muidugi on ka laule, mille meloodia ja sõnad on kõigile teada, aga mitmed lood on sellised, mida ei teata kuigivõrd palju. See on ka meie eesmärk olnud. Tuhnisime Liisiga Eesti Raadio fonoteegis ja leidsime mitu head lugu, mis meile sobib. Meie tuuril ei kõla «Valgeid jõule» ja midagi sellesarnast.

Too näiteid lauludest, mis on teie repertuaaris?

Näiteks mitu laulu on selliselt heliloojalt nagu Andres Loigom, kes põhiliselt tegutses 80ndatel bändis Kapell. Tal on vägagi mitmeid ilusaid laule, mis on paljuski jäänud unustusehõlma.

Mulle meenub Kapelli “Päkapikk”.

Jah (muigab), kusjuures see on üks väheseid Kapelli laule, mis ei ole Andres Loigomi tehtud. Aga jah, suurem osa on Loigomi looming. Meil on kavas üks Rene Eespere laul ja on Arne Oidi laule paar tükki.

Märt, kuidas sa ennast muusikaga suhestad? Sa ei ole päris algaja, oled laulmisega tegelenud varemgi ja isegi kahel korral konkursil «Laulukarussell» osalenud?

Ma määratlen ennast muusikas sellise tubli asjaarmastajana. Mind ümbritsevad oma ala täielikud professionaalid. Mul on selle üle hea meel ja mul on nendelt palju õppida. Ma ei tituleeri ennast kindlasti mitte profiks, aga see-eest üsna usinaks asjaarmastajaks. 

16.-28. detsembrini toimuval ühisel jõulutuuril esitavad Liisi Koikson ja Märt Avandi ajastutekindlaid laste talve- ja jõululaule uues võtmes.

Neljapäeval, 16. detsembril kl 19 Viljandi Pauluse kirikus.
Reedel, 17. detsembril kl 19 Tallinna Jaani kirikus.
Esmaspäeval, 20. detsembril kl 19 Tartu Peetri kirikus.
Teisipäeval, 21. detsembril kl 19 Rakvere Kolmainu kirikus.
Kolmapäeval, 22. detsembril kl 19 Pärnu kontserdimajas.
Laupäeval, 25. detsembril kl 19 Tallinna Kaarli kirikus.
Teisipäeval, 28. detsembril kl 19 Rapla kirikus.
Kolmapäeval, 29. detsembril kl 19 Kuressaare kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles