Huvi mesinduse vastu kasvab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mesilasi pidavate kodumajapidamiste arv kasvab, selgus Konjunktuuriinstituudi poolt läbiviidud Eesti mesindussektori struktuuri uuringust. Eestis on üle 5000 majapidamise, kus peetakse mesilasi, ligikaudu 1600 neist toodavad mett müügiks.

„Nii kutseliste kui ka hobimesinike arvu kasv näitab, et huvi mesindusega tegelemiseks on viimastel aastatel kasvanud. 2014. aastal toodeti Eestis rekordilised 1155 tonni mett,“ ütles maaeluministeeriumi põllumajanduse ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti. „Kuna küsitluste andmeil sooviksid mesinikud veelgi rohkem mett toota, tuleb toodangumahtude kasvatamise kõrval üha aktiivsemalt tegeleda ka turustamisvõimaluste otsimisega. Kindlasti aitab nende võimaluste leidmisele kaasa teadmine, et Eesti tarbijad eelistavad kodumaist mett.“

Eesti Konjunktuuriinstituudi andmeil oli 2015. aastal Eestis kokku ligikaudu 48 000 mesilasperet. Mesilasperedest 55 protsenti kuulub hobimesinikele, kes peavad kuni 10 mesilasperet. Üle 150 mesilasperega kutselistele mesinikele kuulub 14 protsenti mesilasperedest.

Praegu müüvad mesinikud ligikaudu 78 protsenti meetoodangust otse tarbijatele, sealhulgas turul ja laatadel, 10 protsenti toodangust müüakse pakendajatele ning 9 protsenti kaubandusele. Ka enamik tarbijaist eelistab osta mett otse mesinikult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles