Põhja-Iiri parlament hääletas maha abordiseaduse leevendamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
12-kuulise embrüo kuju elupooldava meeleavaldaja käes Belfastis.
12-kuulise embrüo kuju elupooldava meeleavaldaja käes Belfastis. Foto: SCANPIX/REUTERS

Põhja-Iirimaa regionaalne parlament hääletas eile maha ettepaneku leevendada piirkonna rangeid abordiseadusi, seda hoolimata Belfasti ülemkohtu otsusest, et praegused seadused rikuvad inimõigusi.

Ettepanek lubanuks aborti vägistamisohvritele ja loote tõsise arenguhäire korral, kui lapsel puudub lootus ellu jääda. Pärast keskööni väldanud tulist vaidlust hääletas algatuse vastu 59 ja poolt 40 seadusandjat.

Abort on Põhja-Iirimaal lubatud vaid juhtudel, kui rasedus kujutab endast ohtu ema elule ja tervisele. Sajad naised sõidavad iga aasta Põhja-Iirimaalt mujale aborti tegema.

Reformiettepaneku tegi tsentristlik Alliansipartei, seal hulgas Trevor Lunn, kes meenutas oma perekonna kogemust, kui nad arenguhäirega loote tõttu üritasid saada õigust abordile.

«Selle otsusega kaasnev valu saadab meid tänini,» lausus ta parlamendile.

«See on tähtis. See on tähtis naistele ja meestele ning tähtis selle väikese maa eneseväärikusele. Varem või hiljem me peame selles osas midagi ette võtma.»

Hääletustulemust oli oodata pärast seda, kui parempoolne Demokraatlik Unioonipartei, rahvusmeelsed sotsiaaldemokraadid ja Tööpartei teatasid, et küsimuse läbitöötamiseks on vaja rohkem aega.

Reformi poolt võttis hääletuse eel sõna ka inimõigusrühmitus Amnesty International, kelle sõnul pärineb Põhja-Iirimaa abordiseadus viktoriaanlikust ajastust ning on üks tagurlikumaid maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles