Tamsar: Eesti on eksportiva tööstuse jaoks liiga kulukas (4)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsar
Eesti tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsar Foto: Toomas Tatar

Tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar ütles, et PKC hiigelkoondamine teeb suurema pildi mõttes väga murelikuks.

«See näitab, et tööstuse, eriti väga tiheda konkurentsiga maailmaturul toimetava eksportiva tööstuse jaoks on Eesti liiga kulukas ja kriitiline piir on käes. Meie kõrged tööjõukulud, kõrge hinnaga energia, tõusvad aktsiisid söövad järjepidevalt kohaliku tööstuse konkurentsivõimet,» sõnas ta.

Tööstuse ebakindlust näitas Tamsari sõnul ka Tööandjate majandusspidomeeter, mille kohaselt plaanib kümnendik tööstusettevõtetest järgmise poole aasta jooksul investeeringuid vähendada.

«Üle poole Eesti ekspordist tuleb töötlevast tööstusest, ligi viiendik hõivatud inimestest töötab tööstussektoris. Ootame valitsuselt konkreetseid samme Eesti tööstuse konkurentsivõime tugevdamiseks,» ütles ta.

Tööandjate keskliit peab kriitiliselt oluliseks, et Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis koos Tööandjate keskliidu ja suuremate tööstuse erialaliitudega koostatav tööstuspoliitika dokument ei takerduks poliitilise otsustamatuse ja valitsuserakondade vaidluste taha, vaid sellest saaks realane tegevusplaan, mis ka ellu viiakse.

Konkreetselt PKC-st koondatavad enam kui 600 inimest leiavad Tamsari hinnangul ilmselt uue töö, ehkki kogu protsess on inimestele kindlasti raske ja traumeeriv. Eesti Töötukassa teeb oma parima, et see läheks võimalikult sujuvalt. «Häid oskustöölisi vajavaid ettevõtteid Harjumaal jagub ja  neile on uute töötajate turule tulek pigem hea uudis,» lisas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles